Свободно време

Интересни употреби на свинската мас

За какво да я използваме

13.05.2022г. / 15 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свинската мас в миналото е била основна суровина за готвене. В модерните схващания тя често е заклеймявана заради съдържанието на наситени мазнини. Мненията са разнопосочни, тъй като в някои хранителни режими, като кето- и палеодиетата, маста е допустим за консумация продукт.

Още нестандартни употреби на содата, за които не знаете

Свинската мас може да се използва и по различни от готвенето начини. Ето как да я употребявате в кухнята и извън нея.

За приготвяне на най-вкусните бисквити

Свинската мас е тайната за получаване на най-вкусни пайове, бисквити и маслени тестени изделия. От нашите баби знаем, че всичко става по-добре, когато е приготвено с мас. Течните готварски мазнини и маслото трудно могат да заместят нейните качества.

За печене на зеленчуци

Ако опитате да печете зеленчуците си с мас вероятно няма да поискате да готвите с друга мазнина повече. Текстурата и вкусът им са съвсем различни от приготвянето им с други видове мазнина. Ако следвате кето- или палеорежим на хранене, опитайте да използвате свинска мас за приготвяне на своите ястия и ще усетите разликата.

15 полезни употреби на вазелина

За приготвяне на пуканки

Поради високата си точка на топене свинската мас не изгаря толкова лесно, колкото растителните масла. Това означава, че можете да приготвите най-страхотните пуканки, с които да зарадвате семейството и близките си. Вкусът им ще бъде неотразим.

За намазване на тигани и тави

Свинската мас е страхотно средство да намажете тавите и съдовете за печене и пържене, така че нищо да не залепва в тях. Маста се размазва много по-лесно от маслото и придава фантастичен вкус на ястията и печивата.

За направа на сапун

С домашна свинска мас можете да си направите чудесни сапуни по старомоден начин. Ако обичате да се занимавате с това ще ви допадне да се заиграете с етеричните масла, които можете да добавите към домашния си сапун, както и други благоуханни и полезни съставки.

5 странни употреби на маслото, които не включват консумацията му

За направа на свещи

Любителите на „направи си сам“ често използват свинска мас за приготвяне на свещи с разнообразни аромати. Ако се притеснявате, че домът ви ще мирише на сланина, ако използвате мас, грешите. С подходящите добавки, етерични масла и ухания миризмата на мас не се усеща.

Като хидратиращ продукт

Маста се използва от векове в традиционната народна медицина вместо крем. Тя има хидратиращи свойства. Богата е на наситени мазнини, които проникват в кожата и я подхранват. Ефикасна е дори за заличаване на белези и стрии.

Алтернативни употреби на бебешкия шампоан

Срещу напукани устни

Свинската мас е натурален продукт, който може да се прилага директно и върху устните. Ако не искате да използвате готови балсами за устни, в които има най-различни примеси, невинаги полезни, прилагайте мас върху устните. Маста ги подхранва, хидратира и уплътнява.

За полиране на кожа

Кожените мебели и изделия могат да се полират много добре с помощта на мас. Тя е подходяща и за поддържане на дърво. Използвайте памучна кърпа, за да втриете малко количество мас в кожените или дървените ви мебели и пособия. Така ще ги предпазите от щети.

Хитри употреби на дезинфекциращия гел за ръце

Коментирай