За дома

Често срещани грешки при пърженето, които допускате

Развалят хранителните и вкусовите качества на храната

09.05.2023г. / 14 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърженето е един от основните начини за приготвяне на храната. То е лесно, бързо, а ястията стават превъзходно вкусни. Но не и ако допускате някои грешки при пърженето, които пречат да се насладите на ястията в пълния им блясък.

Най-големите грешки при готвене на тиквички

За да се радвате на вкусни и хрупкави ястия всеки път, вижте кои са грешките при пържене, които не трябва да допускате.

Пържите прекалено много продукти наведнъж

Без значение да ли пържите месо, кайма или зеленчуци, количеството е от голямо значение. Препълването на съда за пържене пречи на храната да хване хрупкава коричка и да се сготви максимално добре. Когато пържите, постарайте се всяко отделно парче месо или зеленчук да има свободен досег с мазнината и съда.

Това означава, че е най-добре храната да е на един ред, а не съдът да е препълнен. Обръщайте от време на време, разбърквайте, а когато сте готови с партидата, извадете от съда и добавете останалото количество.

Пържите на прекалено висока температура

Твърде високата температура на мазнината кара храната да прегаря отвън, а отвътре да остане сурова и глетава. Това е особено неприятно при пържене на месо. Ако го изгори отвън прекалено бързо, а отвътре остане сурово, това ще развали крайния резултат на ястието ви.

Грешки с еърфрайъра, които правят храната нездравословна

Добре е да се поддържа постоянна температура на мазнината между 150 и максимум 200 градуса за оптимални резултати. За целта би било чудесно, ако си вземете термометър. С негова помощ ще се ориентирате най-добре до каква температура е достигнала мазнината в съда.

Пържите на недостатъчно висока температура

Твърде ниската температура е също толкова непрепоръчителна, колкото прекалено високата. Когато пържите на ниска температура, това изисква продължително време на готвене. Това крие риск храната да изгуби голяма част от хранителните и вкусовите си качества, да се разпада и да изгуби текстурата си.

Използвате неподходящ вид мазнина за пържене

Не всички мазнини за готвене са с еднакви свойства и качества. Някои са подходящи за пържене, други не, тъй като имат различни точки на кипене. Зехтинът, маслото от авокадо, кокосовото масло например имат по-ниски точки на кипене, което ги прави неподходящи за пържене при висока температура.

Кулинарни грешки, които развалят храната

За разлика от тях рапичното олио и фъстъченото олио имат значително по-висока точка на кипене – около 230 до 250 градуса, което ги прави изключително подходящи за този тип готвене.

Пържите прекалено едри парчета храна

Големите парчета храна крият риск от недостатъчно сготвяне при пържене. Например месото се стяга и става твърдо и подобно на дъвка, ако се пържи на едри парчета. Те изискват повече време за готвене, а продължителното пържене свива и стяга месото. Ако пържите зеленчуци на едри късове, те също ще изгубят хрупкавостта и текстурата си – ще прегорят отвън, а хранителните вещества в тях ще намалеят значително.

Коментирай