За дома

Най-големите грешки при готвене на тиквички

Как без да искате разваляте вкуса и качествата им

10.08.2022г. / 10 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тиквичките са един от най-свежите и полезни летни зеленчуци. Много бедни на калории, а толкова богати на фибри, витамини и минерали, те са прекрасно допълнение към всяка диета и хранителен режим с всичките си полезни свойства. Но при приготвянето им могат да се допуснат много грешки, които не само да нарушат вкусовите им качества, но и да разрушат текстурата им, да отнемат от полезните им вещества. 

Защо да добавите сода при готвене на боб?

Кои са най-често срещаните грешки при готвене на тиквички, които да не допускате?

Готвене на тиквички на слаб огън за дълго 

Някои храни стават по-вкусни, крехки и сочни, когато се готвят на слаб огън за дълго време. Така е с месото, с лука, но не и с тиквичките. При тях е тъкмо обратното – колкото по-бързо и на силен огън се сготвят, толкова по-добре. Така тиквичките запазват текстурата си, фибрите, витамини, минералите, водата и хрупкавостта си, но същевременно омекват и добиват прекрасен вкус. Ако ги готвите дълго, те ще станат на каша.

Прекалено готвене на тиквичките

Тъй като съдържат големи количества вода, тиквичките не се нуждаят от преваряване или препичане. Напротив – нужно им е кратко време, за да са напълно готови за консумация. Колкото по-дълго ги готвите, толкова повече губят вкусовите и хранителните си качества и свойства.

6 грешки, които може би правите със сладките картофи

Не ядете пресни тиквички

Ако досега сте избягвали да ядете сурови тиквички е време да промените този лош навик. Суровите тиквички са хрупкави, сочни, прекрасни. Богати са на толкова много хранителни вещества, които организмът ви ще може да почерпи без термична обработка, а това означава, че ще им се насладите в пълното им многообразие. 


Не отцеждате тиквичките 

Тиквичките са много богати на вода. Тя може да навреди на текстурата на ястията ви, ако не бъде отцедена предварително. За целта не забравяйте да накисвате тиквичките в сол, а след това ги изплаквайте и изстисквайте старателно. Тази техника е задължителна, особено ако готвите кюфтета от тиквички или печива с тиквички. Ако не направите това, рискувате ястията и печивата да не ви се получат. 

Грешки, които допускате в готвенето на телешка кайма

Белите тиквичките

Всички хранителни вещества и фибри се намират в кората на тиквичките. Значително по-малка част е в сърцевината им. Ако искате да си ги набавите, не белете тиквичките, а ги яжте с кората. 

Коментирай
Свободно време