За дома

Хитри начини да използвате ориз, различни от готвене

Алтернативни употреби на ориза в домакинството

05.06.2023г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оризът е една от най-разпространените храни. Той е част от кухнята на много народи, включително и нашата. С него могат да се приготвят всевъзможни ястия, печива, дори сладкиши и десерти. Неговата структура позволява да бъде използван по невероятно много и различни начини.

Алтернативни употреби на обелките от картофи

Оризът обаче има и алтернативни употреби, които далеч надскачат готвенето и кулинарията.

За какво още можете да използвате ориз в домакинството и ежедневието?

Ето някои хитри алтернативни употреби.

За почистване на бутилки и други дълбоки съдове

Дълбоките съдове, каквито са бутилките, шишетата, вазите, са труднодостъпни за почистване. Можете да го постигнете с помощта на ориз.

Изсипете една или две чаши ориз в зависимост от това колко дълбок е съдът. Долейте вода и препарат за съдове, но не пълнете догоре. Затворете съда с капак, ако има или притиснете отвора с ръка.

Разклатете много добре, за да може оризът да се докосне до всяка повърхност във вътрешността на съда и да го измие с водата и препарата. Изтръскайте съдържанието и изплакнете.

За попиване на разлята вода върху електронни устройства

Разливането на вода върху електрониката ви е нещо, което може да се случи по всяко време, колкото и да внимавате. Често става така, че заливаме лаптопа, телефона си или клавиатурата на компютъра. Това може да накара техниката ви да изгори или да не работи добре след това.

10 алтернативни употреби на утайката от кафе

За да извлечете водата от електронното устройство бързо и качествено, използвайте ориз. Изключете устройството от мрежата и ако е възможно, извадете батерията му. Покрийте залятото с течност устройство с ориз така, че да покрие изцяло. Оставете да действа през цялата нощ. Оризът има свойството да изсмуква и попива течностите, така че да допринесе за изсъхването.

За проверка дали олиото в тигана е загрято

Ако се чудите кога мазнината в тигана или тенджерата ви на котлона е достатъчно загрята, за да започнете да готвите, използвайте ориз. Сложете едно зрънце ориз в мазнината. Ако започне да се пържи и да съска, значи мазнината е готова.

За бързо узряване на плодове

Ако сте си купили недостатъчно узрели плодове, както се случва често с авокадото например, използвайте ориз, за да ускорите зреенето. Поставете плода в купа с ориз. Той ще ускорява узряването и ще направи плода годен за консумация по-бързо.

Почистване на кафемелачка

Ако сте любители на кафето и предпочитате то винаги да е прясно смляно и ароматно, вероятно имате кафемелачка. Тя обаче се почиства трудно, затова оризът може да ви е от помощ. За да оберете остатъците от кафе по нея, смелете шепа ориз. Той не само ще обере замърсяванията, но и ще отнеме от миризмите, останали в уреда.

Алтернативни употреби на различни домакински пособия

За премахване на влага от солта

Оризът успешно отнема влагата от различни повърхности. Това важи и за солта. Тя често се навлажнява, стоейки в шкафа или солницата. Добавете зрънца ориз към нея, който да се погрижи солта да остане суха.

Коментирай
Здраве и красота