За дома

7 бързи трика за почистване на дома

Почиствайте редовно плотовете

23.06.2023г. / 15 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Почистването на дома е едно от основните задължения в едно домакинство. Но то не бива непременно да е свързано със загуба на много време и енергия. За да ви улесним максимално, в следващите редове ще ви предложим няколко бързи трика за почистване, които ще подобрят цялостния начин, по който изглежда вашият дом. Ето ги и тях:

Оправете леглата веднага след ставане

Изпълнете този трик веднага след ставане – така задавате тон на деня си. Нека чистотата и подредеността да са първите неща, към които насочвате вниманието си. Тук не говорим за някаква степен на маниакалност, а по-скоро за едно настроение на спретнатост. Това ще се отрази на целия ви ден. Неоправените легла в спалнята, детската стая или пък всекидневната ще накарат целия ви дом да изглежда разхвърлян.

10 съвета за правилно подреждане на хладилника

Почистете космите на домашните любимци

Ако имате домашен любимец, който обича да лежи не само на предназначеното за това място, можете лесно да премахнете косми или козина, използвайки… гумени домакински ръкавици. Лесно като детска игра!

Почистете мивката

Никой не иска да стартира деня си с мивка, пълна с мръсни чинии. Това вероятно ще ви подразни и денят ви ще тръгне по този начин. Можете да си създадете навика да държите мивката си винаги чиста, без неизмити съдове. Можете да използвате този трик и в банята. Създайте си рутина и почиствайте редовно мивката в банята, защото това буквално е първото място, където попада погледът ви. Ако пък очаквате гости, непочистената баня ще остави у тях неприятно усещане, което ще ги накара да подложат на съмнение вашата хигиена.

4 хитри трика за отпушване на тоалетната

Дезинфекцирайте детските играчки

Ако имате деца, със сигурност знаете колко е трудно да почиствате техните играчки. Те често пъти се озовават на пода и каквото и да правите, трудно можете да ги запазите чисти през цялото време. Ето защо, използвайте следният трик – просто ги сложете в миялната! Освен тях, в нея ще можете да дезинфекцирате и почистите четки за зъби, купички за храна на домашните ви любимци, четки за грим и какво ли още не.

Почиствайте редовно плотовете

Ако занемарите почистването на плотовете, масите, етажерките, вратите или шкафовете, рискувате нечистотията да се наслои и след време да не можете да ги почистите изобщо. Без значение от цвета или материала на покритието, уверете се, че разполагате с подходящите почистващи препарати, за да постигнете идеален блясък. Ако желаете, дори можете да си приготвите натурални почистващи разтвори, които са напълно безвредни.

10 неща, които да направите още днес за положителна енергия у дома

Използвайте лимон и сол

Ако искате да почистите батериите на мивките или пък на душа, можете да използвате обикновена гъба, като върху нея поръсите малко сол и лимонов сок. С остатъка от лимоновата кора пък „намажете“ вътрешността на кофата за боклук. Така ще избегнете образуването на неприятни миризми.

Не трупайте пране

Със сигурност на всеки, който се грижи за домакинството, няма да му е приятно да пие кафето си на фона на камари от пране. Затова не отлагайте пускането на пералня. Вместо това го правете всеки ден, така работата ви няма да се натрупа и в края на седмицата да прекарате целия си почивен ден в пране и сгъване на дрехи.

Коментирай