За дома

Как да почистите боядисаните стени от петна и замърсявания

Съвети за почистване на латекс и боя

14.07.2023г. / 15 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Боядисаните стени в дома се замърсяват с времето. Появяват се зацапвания, захабени участъци, черни петна около контактите, а понякога по невнимание оставяме мазни отпечатъци, пръски от храна или напитки.

Лесно боядисване на стените у дома

Когато това се случи, почистването ни се струва невъзможно. Пребоядисването изглежда единственото решение.

Това съвсем не е така. Преди да побързате да харчите пари за боя, латекс, и да си отворите излишна работа, вижте как да почистите стените от петна и замърсявания.

Как да почистите боядисани с латекс и блажна боя стени?

Петна по стени с блажна боя

Ако стените ви са боядисани с боя, почистването ѝ е далеч по-лесно, защото тя съвсем не се разтваря така лесно като латекса.

Можете да направите разтвор от 1 литър вода, 1-2 супени лъжици препарат за съдове с мека текстура и да добавите 1 чаена лъжица оцет. Разбъркайте сместа, докато се разтвори и разпени добре.

Как да обзаведем плота и стената в кухнята

С помощта на микрофибърна кърпа разтрийте стените, като наблягате на по-замърсените участъци.

Уверете се, че сте изстискали добре кърпата. Не е добре да е прекалено напоена и от нея да тече сместа. Нанесете с кръгови движения и оставете да подейства около 15 минути. След това избършете с чиста, леко влажна кърпа и подсушете с кухненска хартия.

Свързани статии

Петна по стени с латекс

Латексът е по-труден за почистване от блажната боя, защото е на водна основа и се разтваря по-лесно. Трябва да сте много внимателни и да не търкате с много мокра кърпа или гъба, защото това ще разтвори латекса и ще остави още по-ужасни петна по стените, които ще наложат пребоядисването им.

Вместо това направете мек и нежен разтвор с вода и препарат за съдове. Това, че латексът е на водна основа не означава, че изобщо не можете да го почиствате с воден разтвор. Трябва просто да сте внимателни.

5 грешки в боядисването на жилището

Нанесете сместа по латексовата стена с микрофибърна кърпа. Никога не ползвайте гъба, защото тя е груба и ще увреди латекса. Разтрийте петната и замърсяванията. Оставете да подейства само 1-2 минути, не повече.

Попийте със суха кърпа. Ако се налага, минете с леко влажна кърпа, напоена само с вода, след това веднага избършете със суха.

Коментирай