За дома

Как да запазите цветовете на дрехите си по време на пране?

Използвайте кърпа за улавяне на цветовете

04.08.2023г. / 16 34ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Цветните дрехи привличат внимание и създават настроение. Но ако ги перем често, те губят свежестта си, а красивите багри започват лека-полека да избледняват. Ето защо, в следващите редове ще ви предложим няколко трика, с които да запазите цветовете на дрехите си по време на пране. Ето ги и тях:

Обърнете внимание на предпрането

За да проверите дали вашите нови дрехи пускат от цветовете си, препоръчително е още преди първото пране да ги натопите в леген с вода за няколко часа. Ако забележите, че водата се е оцветила леко, за предпочитане е да перете такива дрехи само на ръка. Ако пък във водата няма остатъци от цвят, можете да преминете към машинно пране.

Как да перете копринени дрехи?

Сортирайте дрехите внимателно

Преди да започнете прането в перална машина, за предпочитане е да обърнете цветните дрехи с лицевата страна навътре, като така ще ги предпазите от избледняване. Това просто действие ще ги запази, тъй като докато се перат, те се допират силно едни в други. За предпочитане е да използвате биоразградим прах за пране, тъй като неговата формула е по-нежна към материите и по-щадяща към цветовете. Обикновените препарати за пране често пъти съдържат синтетични химикали и дори вещества със силно избелващи свойства.

Хитри трикове против петна по килима

Перете със студена вода

Въпреки че съвременните перални машини притежават редица програми за пране на всякакви тъкани, за предпочитане е все пак да перете вашите цветни дрехи със студена вода. Така ще си гарантирате запазването на цвета и освен това ще намалите значително сметките си за ток.

Какво никога не трябва да слагате в сушилнята

Имайте едно наум за сушилнята

Макар че пести време и усилия, използването на сушилня може да увреди не само цветовете на вашите дрехи, но и техните тъкани. Това се дължи на горещия въздух и високата температура в самата машина. За предпочитане е да сушите цветните си дрехи навън, при това не на директна слънчева светлина. След като те изсъхнат, ги приберете вътре, тъй като слънцето може да накара цветовете да избледнеят по-бързо. Друг ценен съвет, от който можете да се възползвате е да обърнете дрехите с лицевата страна навътре, докато съхнат.

Какво никога не трябва да чистите със сода

Винаги следвайте инструкциите за пране

Не пренебрегвайте това, което пише от вътрешната страна на етикетите на вашите дрехи. Обърнете внимание дали те трябва да се перат с топла или студена вода, с подобни цветове, или пък дали е препоръчително да не ги гладите, сушите в сушилня и др.

Хитри трикове за премахване на лоша миризма от дрехите

Не препълвайте пералнята

Със сигурност, когато перете, искате да свършите тази работа по-бързо, но това може да не се отрази добре както на дрехите ви, така и на пералнята, тъй като по-голямата тежест ще затрудни работата ѝ. Освен това повечето дрехи пречат на разпределението на водата и препарата за пране. Разбира се, не трябва да пропускаме и факта, че така рискувате дрехите да не бъдат изпрани добре.

Трикове за гладене без ютия

Добавете оцет

Оцетът не притежава най-приятната миризма на света, но пък ако го добавите към прането си, той ще подейства като естествен омекотител и освен това ще предпази цветовете от избледняване.

Използвайте кърпа за улавяне на цветовете

Когато перете цветни дрехи и забележите, че с времето цветовете им вече не са толкова ярки, вероятно проблемът може да не е в това, че цветовете избледняват, а че смесвате заедно много и различни материи и нюанси. Ето затова можете да използвате кърпички за улавяне на цветовете. Те ще предпазят както материите, така и техните цветове.

Как да подредим дрехите и вещите си в няколко стъпки

Накиснете дънките във разтвор от вода и сол

За да запазите цветовете на дънките и памучните си дрехи, преди да ги изперете за първи път, накиснете ги в хладка вода, в която сте разтворили половин или една цяла чаша сол. Този трик ще ви помогне да предпазите цветовете от избледняване при по-нататъшно пране.

Коментирай