За дома

Цветове в дома, които носят спокойствие и премахват стреса

Кои са най-добрите нюанси за всяко помещение

07.08.2023г. / 09 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цветовете имат огромно влияние върху здравословното и психическото състояние. Важно е с какви нюанси сте обградени в дома си, защото те могат да помогнат да сте по-спокойни, уравновесени и щастливи. По същия начин неподходящите цветове могат по скрит и неподозиран начин да ви стресират и да пречат на нормалната ви почивка и уют, които домът ви би трябвало да ви носи.

Цветове, които правят всяко помещение по-просторно

Кои са най-подходящите цветове за дома, които носят уравновесеност, спокойствие, подобряват съня и спомагат за премахване на стреса?

Цветове в бежовата и кремавата гама

Земните цветове в бежовата гама във всичките им разцветки – от светло до тъмно, са сред най-подходящите за релакс в дома. Не само това, но кремавите, кафявите и бежовите цветове са и едни от най-елегантните, които можете да съчетаете с всичко в дома. Те са винаги актуални, стилни и носят уют, топлина, спокойствие.

Бяло

Бялото е класика, която винаги е добър избор. Мнозина не го предпочитат, защото се поддържа трудно и лесно се замърсява. Но бялото е един от най-подходящите цветове за дома, защото носи изключително спокойствие, подобрява състоянието на нервната система и намалява стреса.

Зелено

Зеленото е един от най-подходящите цветове за всяко помещение в дома, особено спалнята. То улеснява съня, понижава стреса, стимулира оздравителните процеси в тъканите и съдейства за потискане на тревожността.

4 цвята, които придават повече пространство в дома

Синьо

Синьото е още един земен цвят, който присъства в природата и носи спокойствие. Небето и морето са сини, а както знаем, те имат изключителната сила да носят несравнимо усещане за спокойствие и релакс. Синьото буди асоциация за тишина и безвремие, които потискат стреса и стимулират нормалната работа на нервната система.

Жълто

Жълтото е чудесен слънчев цвят, който можете да използвате по много начини в дома. Той е подходящ като акцент, като основен цвят за някои от стените, както и за декорация на мебели. Носи спокойствие, влияе положително на мозъка и нервната система, спомага да спите по-дълго и дълбоко.

Цветове според месеца на раждане

Оранжево

Оранжевото е свеж цвят, който не е сред най-подходящите за основен мотив в помещенията, но е чудесен избор като акцент. Това е така, защото оранжевото носи добро настроение, приповдига духа, прави стаята или хола приветливи и отпускащи напрежението от тежкия ден.

Снимка: iStock

Коментирай