Салати, подходящи за лятното ви барбекю

Опитайте салата с тиква и два вида ориз

23.08.2023г. / 09 25ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятото е в разгара си и всички ние се възползваме от времето навън, за да се събираме заедно, без значение дали е делник или празник. А каква по-добра възможност да направим това около вкусна трапеза, с току-що приготвено барбекю? Какво липсва още? Разбира се – вкусна салата. В следващите редове ще ви предложим някои свежи идеи, с които да блеснете пред семейството и гостите си. Ето ги и тях:

Барбекю салата с чоризо и картофи 

Необходими продукти:

  • 750 г пресни картофи;
  • 350 г чоризо (цяло, не нарязано);
  • 150 мл заквасена сметана;
  • 3 с.л. майонеза;
  • 1 ч.л. дижонска горчица;
  • 1 стрък целина;
  • 1 с.л. копър.
Свързани статии

Предварително подгответе барбекюто или пък грил-тигана (ако ще печете вкъщи). Нарежете картофите на по-едро или ги разполовете, ако не  са чак толкова големи. Сложете ги в подходящ съд, със студена подсолена вода и ги оставете да заврят. Варете около 15 минути или докато омекнат. Отцедете ги от водата и варете на пара още 15 минути. Подправете със сол и оставете да изстинат. Сложете чоризото на барбекюто (или на тигана) и го запечете. Смесете сметаната, майонезата и горчицата и добавете към охладените картофи, заедно със стръка целина и наситнения копър. Леко оваляйте картофите в дресинга, но внимавайте да не ги раздробите. Нарежете чоризото и го сложете най-отгоре. 

Салата с печена тиква и два вида ориз 


Ще ви трябват:

  • 400 г тиква (обелена и нарязана);
  • 1 с.л. зехтин;
  • 2 с.л. семена от кимион;
  • 125 г ориз басмати;
  • 125 г див ориз;
  • 140 г сушени боровинки;
  • 200 г семена от нар;
  • 100 г бланширани лешници;
  • ½ връзка копър;
  • ½ връзка магданоз;
  • 1 глава червен лук;
  • 200 г сирене фета (за сервиране).

За дресинга:

  • 1 портокал (кората и сока от него);
  • 4 с.л. мед;
  • 4-5 с.л. балсамов оцет;
  • 4 с.л. зехтин.

 

Свързани статии

Напълнете подходящ съд с вода и варете ориза за около 25 минути. След като стане готов, го отцедете и изплакнете със студена вода, за да отмиете нишестето. Загрейте предварително фурната на 200 – 220 градуса, и покрийте подходяща тавичка с хартия за печене. Поставете тиквата върху тавата, намажете със зехтин, поръсете отгоре семената от кимион, разместе с ръце, за да разпределеите добре подправките. Печете 30 – 35 минути, до карамелизиране на краищата на тиквата. След като стане готова, извадете от фурната и оставете да се охлади. Сложете боровинките, смената от нар, лешниците (предварително леко запечени), билките, лука и ориза в голяма купа и разбъркайте добре. Направете дресинга, като комбинирате всички съставки в купа с обилно количество подправки на вкус. След като тиквата е напълно охладена, внимателно я разбъркайте в купата с другите съставки. Залейте с дресинга, разбъркайте добре и сервирайте върху голяма чиния с фета, натрошена отгоре. 

Мексиканска салата с царевица

Необходими продукти:

  • 600 – 700 г сладка царевица от консерва (без сол);
  • 1 глава червен лук;
  • 2 големи домата;
  • шепа пресен кориандър;
  • 2 лайма (сокът от тях);
  • 4 с.л. зехтин;
  • 2 ч.л. бистър мед.

Направете дресинга като смесите зехтина, меда и сока от лайм. Смесете всички други подправки и поръсете с дресинга. Овкусете допълнително, ако е необходимо. Разбъркайте добре. 

Да ви е сладко!

Коментирай