За дома

Грешки, с които може да развалите пералнята си

Съкращават живота на уреда

06.03.2024г. / 13 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пералнята е един от най-необходимите уреди в домакинството. Тя е незаменим помощник, защото само си представете какво щеше да ви коства прането на всички дрехи, спално бельо и пердета, ако го правехте на ръка. За да запазите пералнята си здрава и да удължите максимално живота ѝ е нужно да не допускате някои грешки, които я развалят преждевременно. Кои са те?

7 неща, които да не перете в пералнята

Прекалявате с препарата за пране

Много хора погрешно смятат, че с повече препарат ще изперат дрехите по-добре. Това не е така изобщо. Не само че дрехите вероятно може да се увредят, но и самата пералня може да пострада. Голямото количество препарат за пране, особено сухият, може да се наслои по тръбите и дюзите на пералнята, като причини запушвания и повреди.

Свързани статии

Перете чорапи и бельо без торбичка

Ако не ползвате торбичка за малките елементи от облеклото, рискувате те да запушат пералнята и да предизвикат проблеми. Винаги използвайте мрежеста торбичка за тази цел. Ще си спестите главоболия.

4 съвета за екопране

Не чистите филтъра

Не забравяйте редовно да почиствате филтъра на пералнята. В него се събират влакна, наслоявания, монети, неща от джобовете, чорапи, които могат да повредят машината.

Свързани статии

Претоварвате барабана

Винаги съобразявайте теглото на прането, за да не претоварите барабана. Ако го направите, можете да причините сериозно увреждане на лагерите му или в най-лошия случай направо да се откачи от мястото си при центрофугиране. Винаги съобразявайте теглото и не забравяйте да прецените и теглото на мокрото пране, което е много важно.

4 съвета за удължаване живота на пералнята

Настройвате на грешната програма

Програмите на пералните неслучайно са предварително пояснени. Те имат своето предназначение и колкото повече се съобразявате с тях, толкова по-дълго ще се радвате на любимата си пералня. Също така е важно да нивелирате добре машината, така че да не се клати при центрофуга. Ако не го направите, центърът на тежестта ѝ ще се мести при всяко центрофугиране, а центробежните сили с времето ще развалят пералнята.

Използвате почистващи препарати, които не са за пералня

Ако мислите, че няма значение какво слагате в пералнята, за да изперете дрехите си, лъжете се. Препаратите за пране са разработени както да бъдат адекватни и щадящи към платовете и цветовете на дрехите, но същевременно да бъдат изпрани. Разработени са и в съобразяване с нуждите на пералните машини. Така че не е добра идея да използвате какъвто и да е друг препарат, ако искате да използвате машината още дълго.

Как да перем възглавниците според вида на пълнежа

Коментирай