За дома

6 съвета за хармония в дома според фъншуй

Осигурете пространство за въздуха и светлината 

17.10.2023г. / 13 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Домът ни безспорно е мястото, в което прекарваме буквално по-голямата част от живота си. Там се храним, спим, общуваме с близки и приятели и се наслаждаваме на почивка. Затова от съществена важност е той наистина да бъде нашата крепост – пространство, в което да се чувстваме сигурни и защитени. За да постигнем това, ще се допитаме до фъншуй – древното китайско изкуство за подреждане на предмети в пространството (в това число и сгради). Как трябва да декорирате дома си, за да постигнете хармония? Ето и няколко лесни трика:

Включете в обзавеждането си петте елемента 

В древната практика фъншуй се включват петте основни елемента: дърво, огън, земя, метал и вода. Можете да ги представите във вашия декор чрез цветове, материали или пък форми. Ако се чудите как да направите това – например можете да обзаведете жилището си с дървени мебели, като добавите в интериора и малки свещи, водни съоръжения (като декоративни фонтани). Те не само ще освежат пространството, но и ще внесат уют и щипка азиатски привкус. 

Обърнете внимание как подреждате мебелите 

Подредете мебелите си по такъв начин, че да позволите на потока от енергия да се движи свободно в пространството. Какво имаме предвид? Избягвайте блокирането на врати и прозорци – нека пред тях няма излишни предмети като вази, столове, маси, обувки, етажерки и др. Разположете мебелите така, че да насърчават общуването и връзката между хората.

Свързани статии

Разчистете коридора 

Във фъншуй вашият коридор е мястото, което показва как енергията навлиза в дома и в живота ви. Ето защо, ако искате да създадете хармонично жилище, започнете с входното пространство. Премахнете всякакви излишни, стари и ненужни предмети. Избягвайте да трупате в ъглите каквото ви падне – обувки, чадъри, якета, стари вещи на децата. Запомнете, че не е необходимо коридорът да е празен, но той трябва да е чист и подреден. Погрижете се за вида на входната ви врата, почиствайки нея и изтривалката редовно. Разчистването на това пространство ще ви помогне да канализирате енергията, която влиза в дома ви. Блокирането ѝ е едно от основните неща, които трябва да предотвратите според фъншуй. И накрая, уверете се, че коридорът е добре осветен. Добавете допълнително осветление или пък сменете крушките, ако е необходимо. 

Свързани статии

Подберете цветовете внимателно 

Колкото и да харесвате даден цвят, преди да боядисате стените в него, помислете каква е неговата енергия. За да е хармонично едно жилище, подберете за него цветове, които са подходящи за функцията, която ще изпълнява всяка стая. Използвайте например успокояващи цветове като синьо и зелено в спалнята или пък енергизиращи цветове като червено и оранжево в трапезарията или хола. Не на последно място, изберете непреходни класически тонове, които ще изглеждат стилно и красиво години наред. 

Свързани статии

Позволете на светлината и въздуха да се движат спокойно в пространството 

За да се осигури постоянен поток от добра енергия в дома, вятърът (въздухът) и светлината трябва да се движат. Първата стъпка, за да постигнете това е да разчистите дома си. Проветрявайте помещението редовно и увеличете притока на светлина, като поддържате всички стъкла, огледала и прозорци чисти. 

Не пропускайте растенията 

Растенията ще внесат в дома ви не само красота, но ще ви накарат да се чувствате по-близо до природата. Изберете такива, които пречистват въздуха и дори могат да ви донесат късмет, любов и просперитет. Не забравяйте, че растенията привличат жизнената енергия „Чи“ поради тяхната жизнена сила. А ето и някои „добри“ растения, според фъншуй: Драцена Сандериана (или „Бамбук на щастието“); Спатифилум; Фикус; Каучуков Фикус; Бръшлян; Филодендрон; Хлорофитум (Зелена Лилия) и др. 

Коментирай