За дома

Няколко трика за премахване на миризми от домашни любимци 

Дръжте домашните си любимци далеч от мебелите

10.10.2023г. / 09 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Със сигурност, още с появата си, вашият домашен любимец ви е донесъл много радост и весели моменти. Но заедно с това – вие е трябвало и да увеличите отговорностите и грижите за малкото същество. Може би сте забелязали как домът ви е променил специфичната си „миризма“ и вече се усеща, че вкъщи не сте сами. Има ли начин да се справите с  неприятните миризми, които оставят след себе си домашните любимци? Ето и няколко лесни трика, които ще ви помогнат:

Използвайте ензимни почистващи препарати 

Ако досега не сте срещали това наименование – този вид препарати са категория почистващи препарати, които съдържат мощни ензими в съставките си, които могат да премахват петна. Можете да ги използвате, за да почистите „проблемните зони“. Такива могат да бъдат килимите, настилките, пътеките, тапицерията на столовете, диваните и др. Ензимните почистващи препарати са идеални за упорити петна или миризми, които просто не изчезват. Можете да ги използвате и ако сте се нанесли в ново жилище, за да премахнете остатъчните миризми от домашни любимци. 

Свързани статии

Къпете редовно вашия домашен любимец 

Въпреки че това е може би най-очевидната причина за поддържане на добра хигиена, много от собствениците на домашни любимци я пренебрегват. Относно къпането съществуват редица митове, като например, че котката не бива да се мие. Оказва се, че това не е точно така. За предпочитане е да къпете вашия домашен любимец редовно, за да се отървете от мръсотията и пърхота, които се крият в козината му. Според компания за обучение на домашни любимци – препоръчително е кучето да се мие поне веднъж месечно. Когато става въпрос за котки, може да си помислите, че техните сладки навици за облизване на козина вършат работа. Оказва се, че те също имат нужда от редовен душ – на всеки 4-6 седмици. Разбира се, трябва да се вземат предвид и други фактори като здравословно състояние и вида на котката, както и мястото ѝ на отглеждане (на закрито или на открито).

Отделяйте повече време за почистване 

Може би не искате да го чуете, но ако имате домашен любимец или искате да си вземете такъв, трябва да знаете, че ще е необходимо да чистите малко повече. Почистването с прахосмукачка си остава един от най-добрите начини да поддържате подовете в помещението си чисти и качеството на въздуха в него по-добро. Този уред ще ви помогне да се отървете от пърхота, мръсотията и космите от домашните любимци, които могат да се наслоят по вашите килими, мокети, дамаски, тапицерии или твърди повърхности. За най-добри резултати – почистете пространствата от различни ъгли. Освен това ви препоръчваме да изберете прахосмукачка, която има HEPA-сертифициран филтър. Според редица експертизи, тези видове прахосмукачки ще ви отърват от цели 99,97% от бактериите и другите алергени в дома. Това включва и мръсотия, както и други фактори, причиняващи миризма.

Свързани статии

Ароматизирайте дома си 

Ако искате домът ви да ухае привлекателно, не бива да разчитате само на хигиената. Нека изборът на добри аромати за жилището ви се превърне в част от вашата рутинна грижа за него. За целта използвайте освежители за въздух, спрейове, ароматни свещи, или пък дифузер в стаята, в която спи вашият домашен любимец. 

Дръжте домашните си любимци далеч от мебелите 

Всеки има собствено мнение относно допускането на домашни любимци – особено кучета – върху мебелите. Може да е трудно да устоите на така познатия мил кучешки поглед, но ако се опитвате да премахнете миризмите на домашни любимци от дома си, най-добре е да имате непоколебимо мнение. Опитайте се да не ги допускате до леглата, столовете и диваните, за да предотвратите проникването на миризми в материите и настилките. 
 

Коментирай