За дома

Как да се справите с петна от сол и мазнина по велура

Хитри начини да поддържате велурените обувки

27.10.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Как да се справите с петна от сол и мазнина по велура

Велурените обувки се поддържат по-трудно от тези, направени от гладка кожа. По-лесно е да ги избършете и полирате, докато при велура нещата стоят по различен начин. 

Велурът е изключително красив и нежен. Той придава елегантност и особена забележителност на обувките, направени от него. Но за да го поддържате в добро и свежо състояние, трябва да знаете някои трикове за почистването му. 

Велурът попива лесно от солта, използвана за разтваряне на лед и сняг през зимата. Той попива също и мазни петна, попаднали по него. Ако например се храните на крак и парче храна падне върху велурените ви обувки, почти със сигурност мазното петно ще попие и ще се разпространи наоколо. 

Как да се справите с петна от сол и мазнина по велурените си обувки? Какво трябва и какво не трябва да правите?

Как да премахнете петна от сол

Една от грешките, които влошават положението при солни петна по велура е използването на мокри кърпички. Те само разнасят солта и я карат да попива наоколо, като става така, че цялата повърхност на велурените обувки бива засегната от солта.

Свързани статии

Другата грешка е използването на вода и сапун. Сапуненият разтвор може да почиства всякакви други петна и замърсявания, но при солта с примесени препарати против лед, това не помага. Може дори да влоши петната, като ги разнесе наоколо и след изсъхване велурът отново побелява. 

Вместо това използвайте само чиста вода. Напоете гъба с вода, за предпочитане по-топла. Гъбата не трябва да е прекалено мокра. Разтрийте велура откъм грубата част на гъбата. Попийте със суха кърпа. След това повторете, докато се уверите, че солта е добре разтворена. 

За да сте още по-сигурни, че солните петна ще се разтворят, добавете 1-2 лъжици оцет към водата преди да напоите гъбата. Оцетът усилва разтварящите свойства на водата и е нежен към велура. 

Как да премахнете мазни петна 

Мазните петна са много упорити и трудни за премахване от всякакви тъкани, включително велур. Ако по някаква причина мазна храна или друг мазен продукт е попаднал върху велурените ви обувки, не бързайте да търкате с мокри кърпички. 

Най-доброто, което можете да направите в този случай е да поръсите обилно велура с царевично нишесте. То е фино, като пудра, която полепва добре по велура, попива мазнината и помага за ограничаване на разпространението на мазното петно. 

Оставете царевичното нишесте за няколко часа или за през нощта да попие и поеме мазнината добре. След това изтупайте добре брашното. При нужда може да използвате и прахосмукачка с приставка фуния. Накрая изплакнете с вода и с четка за велур разрешете кожата, така че да не слепне. 

Коментирай
Здраве и красота