За дома

Как да почистите белите обувки?

Отстранете нечистотията само с продукти от кухненския рафт

16.10.2023г. / 09 30ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

За никого не е тайна, че белият цвят е символ на чистота, красота и непорочност. Но съвременно, дрехите и обувките в бяло могат да се окажат доста трудни за поддръжка и мнозина се отказват да ги носят, именно заради този им “недостатък”. Насладете се на времето и обуйте своите любими обувки, а в следващите редове ще ви покажем и как да ги почистите успешно. И така:

Почистете белите кецове с оцет и сода 

Ще са ви необходими:

  • 3 с.л. сода;
  • 3 с.л. оцет.

Махнете връзките на обувките, за да ги почистите по-лесно.  Отстранете нечистотията от тях със суха четка за зъби или по-голяма четка. Ударете леко подметките една в друга, за да ги “изтупате”. Смесете содата и оцета до формирането на паста. Потопете четката за зъби в сместа и нанесете по цялата повърхност на обувките, четкайки леко. Оставете сместа върху обувките, докато се втрърди. Когато тя изсъхне напълно, отстранете по-големите наслагвания със суха четка, а останалото – с хавлия или кухненска хартия. 

Топ трикове за почистване, които научихме от професионалисти

Почистете бели кожени обувки 

Ще ви трябват:

  • препарат за съдове;
  • хладка вода.

Махнете връзките на обувките и отстранете нечистотията със суха четка за зъби. Вземете една чаша, пълна с хладка вода и изсипете вътре няколко капки препарат за съдове. Потопете четката за зъби с сапунената вода и започнете леко да четкате обувките. След това ги избършете със суха кърпа. Ако е останала някаква влага, можете да сложите кухненска хартия във вътешността на обувките. Оставете ги да изсъхнат напълно. 

Трикове за почистване с кислородна вода

Почистете обувки с паста за зъби 

Със сигурност имате под ръка паста за зъби. Тя може да ви е от полза, за да почистите белите си обувки. За предпочитане е да използвате паста, която съдържа сода. Навлажнете леко стара четка за зъби, сложете отгоре пастата и натъркайте обувките. Ако са много замърсени, можете да ги оставите за около 15 минути. След това отстранете пастата с помощта на влажна кърпа. 

Топ трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Изперете белите връзки 

Махнете белите връзки от вашите обувки и ги потопете в специален разтвор. Пригответе си го, като смесите 1.5 литра вода и 1 ½ с.л. белина. Потопете връзките в разтвора за около 5 минути. След това ги извадете от него и ги изплакнете. Поставете ги в пералната машина, заедно с другото ви пране и перете с обикновен прах за пране. 

Бърз трик за почистване на гуменото уплътнение на пералнята

Отстранете нечистотията с белина 

Ако вашите обувки са силно замърсени, можете да се опитате да ги почистите с белина, но в никакъв случай не ги накисвайте в нея. За целта използвайте разтвор от 1 част белина и 5 части вода. Потопете стара кърпа в разтвора (сложете си гумени ръкавици) и натъркайте леко петната. След това изплакнете с вода. Бъдете внимателни с този метод, тъй като белината може да причини пожътяване. 

Как да почистим обувките, за да станат като нови?

Коментирай
Здраве и красота