Здраве и красота

Как да намерите обувките, които ще паснат идеално на крака ви?

Измерете точно крака си

10.03.2023г. / 13 44ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Често пъти, когато избираме обувки, първото нещо, което ни впечатлява е визията им. Ако пък пазаруваме онлайн, тогава възможността да не сме избрали най-подходящия чифт за нас е още по-голяма. Пробата на даден модел във физически магазин също не е гаранция за успешна покупка. Особено, ако сме обикаляли по магазините цял ден и към края на шопинга сме избрали чифт обувки. Твърде вероятно е на другия ден те да са ни широки, тъй като краката ни са били прекалено подути и уморени.

Как да изберете обувките, които ще паснат идеално на крака ви?

Ето някои параметри, с които да се съобразите:

Постоянно имате мазоли

Замисляли ли сте се каква може да е причината за това или просто приемате нещата такива, каквито са? Ноктите, които растат навътре, кокошите тръни, мазолите, изкривяването на пръстите или образуването на големи кокалчета – всичко това може да се дължи на неудобни обувки и избор на неточен номер. И ако мислим, че тези „дефекти“ на крака са по-скоро козметични, то носенето на неточните обувки прекалено дълго време може да доведе и до разтежения в глезените, болки в коленете и гърба.

Кои са най-честите грешки във визията, които състаряват?

Намерете точния размер

Когато избирате чифт обувки, имайте предвид, че те трябва да са ви удобни. Това означава да не са нито прекалено тесни, нито прекалено широки. За целта – измерете крака си. Ако имате малко дете, вероятно сте се опитвали многократно да измерите крачето му. Съветваме ви и вие да направите същото. Сложете шивашки метър на ъгъл от 90 градуса (ъгълът между пода и стената). И стъпете отгоре. Пръстите си опрете в дебела книга и с маркер отбележете къде свършват те, като се стараете да не кривите ъгъла между книгата и пода, а той отново да е 90 градуса. Така измерената дължина е точната дължина на стъпалото ви. За предпочитане е да измерите дължината и на двете си стъпала. По принцип единия крак винаги е малко по-голям от другия, така че, при избора на обувки се съобразете с по-голяма дължина.

Аксесоари според зодията

Непременно пробвайте и двете обувки

Колкото и да бързате, винаги преди да купите обувки, пробвайте и двете обувки. Така ще избегнете възможността само едната обувка да ви стои удобно.

Как да почистим обувките, за да станат като нови?

Разходете се с обувките

Не правете грешката да пробвате нови обувки седнали. Задължително се изправете и направете няколко крачки наоколо. Така ще видите дали пръстите ви не опират отпред и ще усетите дали имате достатъчно място за крака ви.

Домашен крем за меки стъпала

Носете чорапи

Задължително пробвайте обувките, които искате да вземете с чорапи. Така ще видите дали те ще са ви удобни, особено ако ще носите този чифт с тях.

Как да се справим с гъбичките по ноктите

Пробвайте обувки следобед

Ако краката ви се подуват, за предпочитане е да пробвате обувките, които искате да купите (дори и онлайн) следобед. По това време по принцип краката са най-подути.

Как да намалим подуването на краката?

Премерете крака си с пръст

По правило, между върха на най-големия ви пръст и края на обувката трябва да има един пръст разстояние. Друг метод е да опрете пръстите си напред, освобождавайки място между петата и обувката. Би трябвало пръстът ви да може да се пъхне спокойно там. Ако мястото е прекалено широко, може би обувките са ви големи. Ако пък трудно вкарвате пръста си, може би са ви малки.

5 начина да разширите тесни обувки

Коментирай