За дома

Рецепти за нискокалорични десерти

Изненадайте гостите си с кето торта 

18.11.2023г. / 11 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Възможно ли е да се наслаждаваме на любимите си десерти, като в същото време поддържаме добрата си форма? Разбира се! Както гласи една древна поговорка: „Само дозата разграничава отровата от лекарството.“ Ето защо в следващите редове ви предлагаме две страхотни идеи за нискокалорични десерти. Ето ги и тях:

Кето торта „Червено кадифе“

Необходими продукти: 

За блата

  • мазнина за готвене под формата на спрей 
  • 1/2 ч. ч. бадемово мляко 
  • 2 ч. л. бял оцет 
  • 3 ч. ч. бадемово брашно 
  • 1/4 с. л. какао на прах  
  • 1 ч. л. сода за хляб 
  • 1/2 ч. л. сол 
  • 1 ч. ч. масло (на стайна температура) 
  • 3/4 ч. ч. еритритол
  • 3 големи яйца 
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия 
  • 3 с. л. червен хранителен оцветител 

За глазурата 

  • 250 г крема сирене (на стайна температура)
  • 1/2 ч. ч. масло (на стайна температура) 
  • 1 1/4 ч. ч. еритритол 
  • 1/4 ч. ч. готварска сметана 
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия 
  • щипка сол.

За тортата: 

Загрейте фурната на максимална температура. Постелете две кръгли форми за торта с хартия за печене и намажете със спрей за готвене. В стъклена мерителна чаша или малка купа смесете бадемовото мляко и оцета. Оставете да престои поне 10 минути. В средно голяма купа разбийте заедно бадемовото брашно, какаото, содата за хляб и солта. В по-голяма купа разбийте заедно маслото и захарта. Добавете яйцата едно по едно, докато се смесят, след това добавете и ванилията. Смесете сухите и мокрите съставки и разбъркайте, докато се комбинират. Добавете и сместа от бадемово мляко, заедно с червения хранителен оцветител. Разделете тестото равномерно между подготвените тавички за блатове. Печете до суха клечка (около 35 до 40 минути). Оставете блатовете да изстинат 15 минути, след което обърнете върху решетка и оставете да се охладят напълно.

За глазурата: 

В голяма купа с помощта на ръчен миксер разбийте крема сиренето и маслото до получаването на гладка смес. Добавете еритритола и разбийте, докато не останат бучки. Добавете сметаната, ванилията и щипка сол и разбийте, докато се комбинират. Поставете блат върху чиния за сервиране и намажете отгоре с около ⅓ от глазурата. Поставете втори отгоре и намажете отгоре и отстрани с останалата част от глазурата. Оставете в хладилник за няколко часа и сервирайте. 

Свързани статии

Нискокалоричен ябълков пай на еърфрайър 

Необходими съставки: 

  • 3 ябълки
  • 2 с. л. кристална захар или еритритол (плюс още за поръсване) 
  • 1 ч. л. царевично нишесте 
  • 1/2 ч. л. смляна канела, плюс още за поръсване 
  • ¼ ч. ч. вода 
  • 1 ч. л. пресен лимонов сок 
  • брашно (за поръсване)
  • 1 кора за пай (или готово тесто)
  • 1 голямо яйце, разбито 
  • карамелен сос, за поръсване, може и нискокалоричен (по желание).

Обелете и нарежете на ситно една ябълка. Прехвърлете в малка тенджера. Добавете захарта, царевичното нишесте и канелата и разбъркайте. Прибавете водата и лимоновия сок и оставете да къкри на умерен огън. Гответе, като разбърквате често, докато ябълката омекне и течността се сгъсти (за около 10 минути). Междувременно отрежете горната част от останалите две ябълки. Издълбайте ябълките с чаена лъжичка. Подредете ги и ги напълнете с варената ябълкова смес. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото. Изрежете два кръга. Нарежете всеки кръг на ивици. Подредете лентите като решетка върху всяка ябълка, като притиснете външните ръбове в ябълката и отрежете излишъка. Намажете тестото с разбитото яйце, поръсете със захар и канела. Поставете ябълките в еър фрайъра. Гответе на максимална температура, докато ябълките омекнат, плънката шупне и коричката стане златиста (около 14 минути). Оставете леко да се охладят и полейте с карамелен сос, ако желаете. 

Коментирай