За дома

Празнични сладкиши със здравословна захар. Вижте как.

02.12.2023г. / 10 00ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Празнични сладкиши със здравословна захар. Вижте как.

По какво разбираме, че празниците идват? По усмихнатото суетене в кухнята, трапезите с любими хора, смеха и блясъка в очите… И по ароматите, разбира се. По изкусителния дъх на мариновани пържоли със сос, току-що извадени от фурната, по сладкото ухание на коледен сладкиш с канела, прясна баклава или печена тиква…

пържоли

И не, няма нужда да се лишаваме от тази феерия на вкусовете, ароматите и преживяванията, дори когато следим зорко храненето си. Ако само заместим обикновената бяла захар с кафява захар Меласа, всички домашни вкуснотии ще станат по-здравословни. Прочетете колко лесно е да се направи, а после вижте и самата захар Меласа от Passiflora.

Меласа 2

Тайната съставка на вкуса на шеф готвачите е захар Меласа

Това сладко изкушение има дълбок, специфичен, сладостен аромат. Напомня малко на карамел, но много повече – на топъл и уютен дом.

Вкусът на захар Меласа е още по-очарователен: едновременно сладък, леко опушен, с нотки на лакриц (женско биле) и фина, затопляща горчивина. Само си представете това богатство от вкусове и аромати в любимата ви коледна торта, в парчето безглутенов сладкиш или в чашата чай край камината!

торта

Тези пухкави, кафяви кристалчета са толкова разкошни, че много шеф готвачи ги използват повече като подправка, отколкото като подсладител. И това е тяхната малка тайна за перфектен вкус. Захарта придава по-изобилна наслада за небцето не само на сладките изкушения, но и на майсторските сосове и маринати за месо, риба и други любими ястия.

Захар Меласа е по-здравословна

Втората причина да замените бялата захар с Меласа е в здравословните ѝ качества. Това е натурална, тропическа тръстика с гарантиран произход от остров Мавриций, която е пресована и изцедена още в деня на събирането си. Полученият сок е варен, докато сладостта му кристализира. Това е, което получавате в пакета – пухкави кафяви кристалчета от чист тръстиков сок с натурална обработка.

Нищо не е премахвано и нищо не е прибавяно – няма рафиниране, химическа обработка или допълнителни добавки. Ето защо в захар Меласа са запазени витамини и минерали, които тръстиката естествено съдържа в себе си, като калций, желязо, калий, магнезий и манган. Количеството им е в пъти повече от това в обикновената бяла захар! Така че ще похапвате храна, която е не само приятна за небцето, но и полезна за здравето.

Можете да научите подробна информация за количествата на хранителните вещества и ползите от тях в тази статия за захар Меласа.

А що се отнася до качеството, то е гарантирано. Прочетете всичко за марката Passiflora и ще се убедите, че всяко кристалче в пакета е естествено и съвършено, с доказан произход, произведено с внимание и грижа за вас и за цялото ви семейство.

Рецептите със захар Меласа са изумителни

А сега е време за още по-сладостно ухаеща Коледа! Достатъчно е само да замените в любимите си ястия, десерти и напитки бялата захар със захар Меласа. Съотношението е 1:1, така че не е нужно да променяте нищо в рецептата.

Вкусът ще е една идея по-малко сладък, но ароматът ще е по-хубав и от този на вещерската захарна къщичка в приказката за Хензел и Гретел. И усмивките ще са по-големи, разбира се!

Ако вече сте решили да потърсите майсторски гурме ястия за празниците, създадени специално за това тропическо съкровище, вижте тези рецепти със захар Меласа.

И още няколко трика, които трябва да знаете

Тъй като захар Меласа е натурален продукт, тя има свойството да попива влагата. Ако не я съхранявате в херметически съд на сухо място, ще се превърне в буца. Но не се тревожете, нито я изхвърляйте: тя не се е развалила, не е променила качествата си, просто е неудобна за ползване. За да я направите отново рохкава, сложете я в плитък съд и я покрийте за една нощ с влажна кърпа. След това ѝ намерете хубава кутия за съхранение, за да остане такава.

А сега да се развихрим в кухнята!
 

Коментирай
Свободно време