За дома

7 трика за по-чиста баня 

Почистете добре около смесителя

21.11.2023г. / 10 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Банята е помещението, което ползваме, за да се отървем от нечистотията, но и по стечение на обстоятелствата, именно там се натрупват най-много микроби. Ако искате да я поддържате в безупречно състояние, в следващите редове ще ви предложим и няколко трика как да направите това. Ето ги и тях:

Почиствайте тоалетната правилно 

Започнете с повдигане на тоалетната седалка, почистване на тоалетната чиния и избърсване на седалката. Запомнете, че трябва да почистите и външната страна на тоалетната чиния, чак до мястото, където е закрепена за пода. Ще се изненадате колко прах и косми се събират отдолу. За дълбоко почистване на тоалетната можете да пуснете вътре три таблетки за почистване на зъбни протези и след това да изтъркате вътрешността на тоалетната чиния с четка за тоалетна и малко паста за зъби. Още един трик, който можете да приложите е да капнете няколко капки етерично масло от вътрешната страна на тоалетната ролка. Така банята ви ще ухае приятно, дълго след като приключите с почистването.

Свързани статии

Обърнете внимание на огледалото

Погрижете се за огледалата и се опитайте да ги предпазите чисти и без ивици, особено ако по тях се натрупват пръски и капки вода. Когато ги почиствате, изключете всички светлини, които са директно над огледалото, защото топлината на електрическата крушка може да изпари почистващия разтвор и да причини ивици. 

Свързани статии

Измийте консумативите в банята 

Уверете се, че добре сте почистили вашата четка за тоалетна, поставка, диспенсъра за сапун, четките за зъби и всички други предмети, които използвате. Напръскайте с дезинфекциращ спрей мивката, тоалетната, пода. 

Свързани статии

Освободете се от старата козметика и грим 

Ако искате да почистите банята в дълбочина, трябва да се отървете от старата козметика, гримове, кремове, балсами, шампоани и всякакви други продукти, които вече не използвате. Особено от такива с изтекъл срок на годност. Същото се отнася и за лекарствата – прегледайте хапчетата, мехлемите, пастите и всичко останало и изхвърлете тези, които вече не са годни за употреба. 

Изхвърлете кошчето за боклук 

Ако имате кошче за боклук в банята, не забравяйте да го почистите. Изхвърлете съдържанието му и дори можете да използвате дезинфекциращи кърпички, за да почистите вътрешната и външната му страна. Ако пък имате време, изнесете кошчето навън и го изплакнете добре, като използвате стара четка. 

Свързани статии

Отстранете петна от грим с крем за бръснене

Малко крем за бръснене помага много за премахването на упорити петна от грим. Този продукт разтваря маслата, на базата на които се произвеждат те и помага да се премахне всяко петно от грим направо от дрехите. Просто нанесете една или две помпички крем за бръснене върху петното и го оставете да престои около 10 минути, а след това внимателно попийте колкото можете повече с чиста кърпа. След това изплакнете с хладка вода и пуснете дрехата в пералнята. Можете да използвате този трик и за кърпите и хавлиите в банята. 

Свързани статии

Почистете мръсотията около батерията и мивката 

Обикновените клечки за зъби могат да бъдат мощни почистващи инструменти за премахване на мръсотията от пространствата около мивката, канала, фугите. Просто увийте мокра дезинфекцираща кърпичка около клечката, за да почистите малките пространства, в които се натрупват нечистотии. 

Коментирай