За дома

6 лесни трика, с които ще почистите банята до блясък

Почистете мокрото помещение в няколко лесни стъпки

19.11.2023г. / 10 49ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би едно от най-трудните за почистване помещения си остава банята. Вероятно ще забележите това, ако пропуснете да я почистите няколко дни. Наслоеният варовик, петна от сапун, пръски и какво ли още не, ще ви накарат да прибегнете до какви ли не препарати за почистване. За съжаление, те невинаги ще дадат резултат. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко лесни трика, с които ще успеете да почистите банята до блясък. Ето ги и тях:

Почистете варовика

Много лесен начин да отстраните упоритите варовикови петна е да ги почистите с кислородна вода. За целта изсипете водороден пероксид в шишенце с пулверизатор. Напръскайте замърсената повърхност и оставете да подейства около 30 минути. След това отмийте с топла вода.

Измийте ваната и мивката

Свързани статии

Почистващото действие на содата е известно отдавна. Ако искате да намалите употребата на по-агресивни химични препарати, можете да я използвате. Наръсете известно количество сода бикарбонат върху мивката и ваната. Изчакайте да подейства няколко минути и след това поръсете отгоре с оцет. Натъркайте хубаво с четка и след това отмийте с вода. Можете да използвате сода и за почистване на мръсотията, задържана между фугите. За целта вземете стара четка за зъби, натопете я в содата и изчеткайте. След това отмийте с вода.

Почистете тоалетната

Понякога колкото и упорито да миете тоалетната, следите от уринен камък и варовик си остават. Ако искате да върнете блясъка на тоалетната чиния, ще ви е необходима само най-обикновена таблетка за съдомиялна. Пуснете я в тоалетната и изчакайте да се разтвори. След това пуснете водата.

10 хитри начина да използвате утайка от кафе

За да заблестят плочките

Свързани статии

Доста обезсърчаващо действа да видите любимите си плочки без блясък. Ако наистина искате да ги запазите чисти за по-дълго време, ще трябва старателно да ги почиствате след всяко къпане. Иначе рискувате пръските от варовик и сапун толкова да се наслоят, че просто няма да можете да ги почистите. За това ще ви помогне най-обикновен разтвор от равни части лимонов сок и вода. Изсипете в шише с пулверизатор и напръскайте плочките. Изчакайте 15 минути и отмийте с вода. Ако има нужда, вместо само с вода, можете да натъркате с вода и няколко капки препарат за съдове. Ако не разполагате с лимонов сок, можете да използвате и лимонена киселина (лимонтузу).

Разтворете едно пакетче в 1 литър вода и процедирайте както със лимоновия сок. За упорити замърсявания можете да си приготвите почистваща паста. Съставките ѝ са само 3: 1 ч. ч. оцет, 1 ч. ч. сол и 1 ч. ч. сода бикарбонат. Ако това количество ви се струва много, можете просто да използвате по-малка чашка. Натъркайте силно замърсените участъци в банята и изчакайте да подейства няколко минути. Почистете с гъба и чиста вода или пък сложете няколко капки оцет върху гъбата. За предпочитане е да използвате гореща вода.

Tik-tok трикове за почистване, които пестят време

Премахнете мухъла

За съжаление мокрото помещение е едно от местата, където лесно се образува плесен, мухъл, а влажната среда е идеална за развитието на микроби и гъбички. За да избегнете това, можете да използвате съвсем натурален продукт – масло от чаено дърво. То е широко известно със своите антибактериални, антивирусни, антисептични и противогъбични свойства. Изсипете 10 капки масло от чаено дърво в литър вода. С получения разтвор намокрете кърпа и натъркайте пода на банята.

Как да се предпазите от гъбички и бактерии в банята

Отстранете ръждата

Ако забележите ръжда в банята, можете много лесно да се справите с нея с едно просто средство. Вашата паста за зъби може да се справи с неприятните ръждиви следи. Сложете малко количество паста върху стара четка за зъби и натъркайте засегнатата повърхност. След това отмийте с вода.

Коментирай