За дома

Какво да почистите задължително, ако очаквате гости?

Дезинфекцирайте дръжките на вратите 

03.02.2024г. / 06 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сте поканили у дома гости, със сигурност ще искате да се представите по най-добрия възможен начин. Подготовката ви освен с приготвянето на добро меню, ще е свързана и с разтребването на дома. В следващите редове ще ви споделим кои места не трябва да пропускате да почистите, ако искате домът ви да изглежда безупречно. А ето ги и тях:

Проветрете помещението и увеличете светлината

Ако домът ви не блести от чистота, може да се изкушите и да държите завесите дръпнати, но ви съветваме да не го правите. За предпочитане е да направите точно обратното. Допускането на светлина прави пространството светло и привлекателно.

Ключовете за осветлението и дръжките на вратите 

По време на сезона когато грипът и настинките върлуват, е важно да почистите предразположените към задържане на бактерии ключове за осветление и дръжки на врати. Можете да направите това със специални кърпички или пък разтвор от вода и почистващ дезинфекциращ препарат. 

Банята

Почистването на банята ще освежи целия облик на дома ви. И ако имате допълнително време, запалете свещ, добавете свежи цветя и задължително ароматизирайте (дори с любимия си парфюм). Това ще накара гостите ви да се почувстват добре дошли. Почистете добре тоалетната и огледалото, за да се отървете от всякакви пръски от паста за зъби или отпечатъци от ръце. Уверете се, че сте поставили и допълнителна ролка тоалетна хартия. 

Свързани статии

Антрето 

Антрето е първата част от вашия дом, която гостите виждат, когато влязат, така че е важно да направите добро впечатление. Освен разтребването, важно е да почистите огледалата и стъклата на вратите. 

Почистете с прахосмукачка

Съсредоточете се върху зони, през които ще преминават най-много гости по време на събирането ви (като например хола и коридорите), както и всички места, където може да се натрупа мръсотия като косми от домашни любимци например. 

Почистете хладилника 

Отделете малко време, за да почистите хладилника. Това не само ще предотврати излъчването на неприятни миризми, но също така ще направи и съхранението на остатъците от храна от вашето събитие много по-лесно. Изхвърлете старите продукти с изтекъл срок на годност, за да освободите място за празнична храна. Можете и да помислите за закупуването на допълнителни кутии, за да организирате добре остатъците. 

Свързани статии

Почистете входната врата 

Първото впечатление е всичко. Хората може да не забележат дали входната ви врата е чиста, но със сигурност ще забележат, ако е мръсна. „Това дава на хората индикация какво да очакват, когато влязат“, това споделя Алиса Ландръм, управител на фирма за почистване, базирана в Алабама. Отделете малко време и огледайте входа си. Малко препарат за почистване на стъкла и кърпа от микрофибър ще накарат вратата ви да заблести за нула време.

Измийте чиниите 

Това трябва да се разбира от само себе си, но се уверете, че не само сте измили чиниите, но и че сте прибрали съдовете, премахнали сте остатъците от храна и сте избърсали мивката. Ако имате мивка от неръждаема стомана, можете да поръсите сода за хляб и да избършете с микрофибърна кърпа, за да дезинфекцирате и да запазите блясъка. 

Коментирай