За дома

Топ трикове за почистване, които научихме от професионалисти

Спрете да използвате обикновена прахосмукачка

15.08.2023г. / 12 33ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако редовно почиствате жилището си, вероятно с времето сте си изготвили нещо като собствена стратегия, която използвате, за да се улесните в тази немалка част от домакинската работа. Е, както знаете, в живота винаги има възможност да се научите на нещо ново. Затова в следващите редове подбрахме за вас топтрикове, които специалистите използват в почистването на дома. Ето ги и тях:

Почиствайте по посока на часовниковата стрелка

Адриана Азиз, част от екипа на фирма за професионално почистване споделя: „Първата страница в нашите стандартни оперативни процедури предвижда, че каквато и стая да почиствате, никога не забравяйте да започнете да го правите по посока на часовниковата стрелка. Това ще ви помогне да избегнете пропускането на определени места“.

Чрез този метод ще улесните значително следващото си почистване и ще удължите времето, в което стаята е подредена.

Цветове в дома, които носят спокойствие и премахват стреса

Използвайте листчетата за сушилня по различен начин

Кърпичките за сушилня служат за предпазването на дрехите, кърпите и спалното бельо от гънки, а освен това ароматизират и омекотяват. Тук обаче ви предлагаме да ги използвате по малко по-различен начин. С тяхна помощ ще можете лесно да премахнете прах, косми и други малки нечистотии, които може би сте пропуснали при почистването с прахосмукачка.

За да почистите от прах труднодостъпните места, можете да закрепите кърпичка за сушилня към валяк за боядисване с помощта на малки гумени ластици.

Трикове за почистване с кислородна вода

Използвайте парочистачка

Свързани статии

Парата е мощно средство не само за почистване, но и за дезинфекция и освен това е безопасна за почти всички повърхности. Можете да намерите качествена парочистачка, която да е на разумна цена. С нейна помощ ще можете да премахнете упорити, стари и наслоени замърсявания. При това без да използвате силни почистващи продукти и да хабите силите си, за да търкате повърхностите до припадък.

Поставете малко кошче за боклук пред входната си врата

За да предпазите дома си от натрупването на ненужни бележки, опаковки от храна, малки листчета и всевъзможни боклуци, поставете малко кошче за отпадъци пред входната си врата. Така ще си спестите време и усилие и ще се радвате на по-чисто и подредено жилище.

Избягвайте да смесвате препарати

Може би си мислите, че като смесвате най-различни почистващи препарати, увеличавате силата им на действие, но всъщност понякога се случва точно обратното. Понякога съставките могат да се неутрализират една друга. Не бива да забравяме и че това може да доведе до нежелана химическа реакция, особено ако не знаете какви вещества съдържат избраните от вас препарати.

Бърз трик за почистване на гуменото уплътнение на пералнята

Спрете да използвате обикновена прахосмукачка

Ако искате да предпазите себе си и семейството си от алергени и домашна прах, използвайте прахосмукачка с HEPA филтър. Той ще предотврати излизането на домашната прах и полените от изпускателната тръба на прахосмукачката. Обикновената прахосмукачка просто ще „върне обратно“ прах и акари, които вече са влезли в нея. Ето защо, ако искате да почистите ефективно дома си, използвайте уред, който е снабден с този специален филтър.

4 хитри трика за отпушване на тоалетната

За да почистите добре, използвайте памучна кърпа

Според собственик на известна фирма за почистване, базирана в Ню Йорк: „Спрете да почиствате с хартиени кърпи, предварително обработени кърпички или пък полиестерни парцали. Идеалната почистваща кърпа е от 100% памук. Тя абсорбира вода и ефективно отстранява почистващите препарати, с които работите“.

За предпочитане е докато чистите пода да сменяте водата поне няколко пъти. Така ще спрете да разнасяте мръсотията, докато миете настилките.

Коментирай