За дома

3 трика за почистване на кухненския плот

Защитете различните видове повърхности 

22.11.2023г. / 09 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кухнята е едно от най-използваните помещения във всеки дом и респективно – мястото, което най-много се замърсява. Ако сте от хората, които обичат безупречната чистота, в следващите редове ще ви предложим няколко съвета как да почистите кухненския плот, в зависимост от материала, от който е изработен. И така:

Почистете дървените плотове 

Един от най-лесните начини да поддържате дървените си плотове е да ги почиствате ежедневно с неабразивен почистващ препарат или домашно приготвена смес от топла вода и капка дестилиран бял оцет. Внимателно изстържете всички остатъци от храна с шпатула или метална стъргалка. Не забравяйте да избършете плотовете след почистване, така че да са напълно сухи. Ако пък искате да отстраните петна, разрежете наполовина един лимон и поръсете сол директно върху петното. Използвайте лимона и натрийте с него солта. Почистете солта и лимоновия сок с вода и оцет. Ако се притеснявате, че с времето вашите дървени плотове ще се изкривят заради влагата, можете да използвате специално масло или пчелен восък. Когато се появят драскотини, просто изшлайфайте дървото и нанесете отново защитното средство.

Свързани статии

Върнете блясъка на мраморните и гранитните плотове 

За ежедневното почистване на плотовете от естествен камък, можете да използвате топла вода и мек препарат за съдове. След като сте почистили повърхността, подсушете с микрофибърна кърпа, за да придадете блясък на камъка. Избягвайте абразивни или киселинни почистващи препарати, които могат да премахнат покривния лак на камъка или пък да го надраскат. За отстраните петна от гранитни или мраморни плотове, можете да си приготвите разтвор, под формата на паста, като смесите само сода за хляб и вода (за петна на маслена основа) или водороден прекис (за петна на водна основа). Нанесете пастата върху петното и покрийте. Оставете да престои няколко дни (или най-малко една нощ) и след това изплакнете. Повторете процеса, ако петното не е изчезнало напълно. Не забравяйте първо да направите точков тест, за да сте сигурни, че методът няма да повлияе на цвета или покритието на камъка. Въпреки че естествените повърхности са популярни със своята издръжливост, те трябва да се запечатват редовно, за да се предпазят от петна. Правете такава процедура веднъж годишно (за гранит) и веднъж на всеки няколко месеца (за мрамор).

Свързани статии

Почистете плотовете от неръждаема стомана 

Неслучайно неръждаемата стомана може да бъде забелязана навсякъде в професионалните кухни. За да поддържате този тип плотове ще ви е нужно само редовно избърсване със сапун и вода. Все пак ако искате да избегнете надраскването на повърхността и появата на петна и ивици, използвайте микрофибърна кърпа и почистващ препарат. Но имайте предвид, че трябва да използвате такива, които са направени специално за този тип материал. Избягвайте абразивни почистващи препарати, гъби или тел за почистване, тъй като те могат да надраскат повърхността. Въпреки устойчивостта си, по неръждаемата стомана все пак могат да се образуват петна. За да ги отстраните, смесете препарат за съдове и сода за хляб и използвайте мека кърпа, с която да разнесете сместа. Няма нужда да запечатвате вашите плотове от неръждаема стомана, но ако искате да ги полирате от време на време, можете да използвате специален лак за тази цел. 

Свързани статии

Коментирай