За дома

Храни, за които не сте очаквали, че могат да се замразяват

Кои храни можете спокойно да съхранявате във фризера

29.02.2024г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Храни, за които не сте очаквали, че могат да се замразяват

Месото е един от най-често замразяваните продукти. Но то далеч не е единствената прясна сурова храна, която можете да съхранявате във фризера. Бутертесто, зеленчуци, подправки са само част от очакваните продукти, които намират място във фризера на всяко домакинство. 

Но може да се изненадате, че има още неочаквани храни и продукти, които спокойно можете да замразите, ако няма да ги използвате скоро. 

Кои са храните, за които не сте предполагали, че могат да се замразяват?

Масло 

Ако имате голямо количество масло, особено домашно, добре е да го съхранявате във фризер. Отделяйте от него толкова, колкото ще използвате. Останалото спокойно може да се замразява, без това да увреди хранителните и вкусовите му качества. Така ще запазите маслото трайно по-дълго. 

Сирена и кашкавали

Може да звучи странно, но твърдите добре узрели сирена и кашкавалите също могат да се замразяват. Те са нетрайни продукти и ако са в големи количества, трудно могат да се изядат, преди да започнат да изсъхват, да мухлясват и да се втвърдяват. Това не важи за меки и пресни сирена, които имат високо съдържание на вода. Те не са подходящ кандидат за замразяване. 

Билки и пресни подправки 

Една добра идея е да замразявате пресните билки и подправки, така че да ги запазите задълго. Ако имате богата връзка от тях, вероятността да я използвате, докато растенията не са увехнали е малка. Затова нарежете на ситно подправките и билките, постарайте се да са добре подсушени и ги замразете в найлонови торбички. 

Свързани статии

Хляб 

Хлябът също е нетраен продукт, който отлично понася замразяването. Ако хлябът е добре изстинал, преди да бъде сложен във фризера, това няма да наруши текстурата му и след размразяване ще бъде прекрасен за консумация. 

Яйца 

Яйцата също могат да бъдат замразявани, без това да се отрази негативно на структурата и вкусовите им качества. Важно е да се уверите, че са напълно размразени до стайна температура, преди да ги използвате за готвене. Така качествата им ще са изцяло запазени. 

Царевица 

Царевицата е още един чудесен пример за пресен продукт, който може да се запази във фризера. Използвайте този метод само за пресни царевици, които са все още на кочана си заедно с листата. Отново е важно да се уверите, че царевицата е достигнала стайна температура след размразяване, така че да е годна за варене или печене без това да навреди на структурата ѝ. 

Коментирай