За дома

Как да почистим кожения салон на автомобила?

Използвайте разтвор, който можете да приготвите у дома

15.03.2024г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Смело можем да заявим, че автомобилът се е превърнал във „втори дом“ за мнозина от нас. В него прекарваме голяма част от времето си и със сигурност докато шофираме, искаме да се чувстваме приятно, точно като у дома си. Но спецификата на материалите в салона може да бъде истинско предизвикателство, особено ако решим да направим сериозно пролетно почистване. Ето защо в следващите редове ще ви споделим няколко трика как да се справите с упоритите замърсявания по кожения салон. А ето и кои са те: 

Премахнете излишните предмети 

Това е първата стъпка, която трябва да предприемете, когато започвате да почиствате вашия автомобил. Ако имате дете или домашен любимец, вероятно имате големи предмети в автомобила си като столче за кола, одеяло, играчки и др., монтирани във вашето превозно средство. Премахването на тези предмети, както и всякакви нечистотии, може да ви помогне да почистите ефективно седалките и салона. 

Свързани статии

Изчистете седалките с прахосмукачка

Ако имате приставка с четка към вашата прахосмукачка, можете да я използвате, за да почистите седалките си. Уверете се, че сте минали между всички малки пролуки и пукнатини, за да съберете цялата мръсотия. Ако все още има прах, можете да използвате кърпа, за да я премахнете.

Тествайте своя почистващ препарат

Преди да използвате избрания от вас препарат за почистване на кожа, добра идея е да го тествате върху малка скрита част от седалките. Това е особено важно, ако за първи път използвате подобен препарат, тъй като това може да ви предпази от случайно разваляне или оцветяване на кожените ви седалки. Някои реакции, за които трябва да внимавате, включват шумене или топене, което показва, че трябва незабавно да спрете да използвате този почистващ препарат. 

Нанесете почистващ препарат

След като сте тествали разтвора върху малка част на вашия автомобил, можете да нанесете почистващия разтвор върху останалата част на интериора. С помощта на четка с мек косъм можете да разпените почистващия разтвор. Това може да помогне за разграждането на засъхнали петна и мръсотия върху тапицерията и гънките. Когато нанасяте почистващия препарат, уверете се, че нанасяте само достатъчно, за да почистите седалката. Също така е добра идея да работите на малки участъци наведнъж, за да предотвратите обезцветяване или оцветяване от почистващия разтвор. Ако вашите седалки имат дупки, драскотини, разкъсвания или други перфорации, прилагайте почистващия разтвор внимателно. Може да обмислите да нанесете почистващия препарат върху кърпа от микрофибър вместо директно върху материала на седалката, за да предотвратите допълнително увреждане на вашите седалки. Когато обработвате с разтвора, приложете лек натиск, за да почистите повърхността. 

Свързани статии

Можете сами да направите почистващ разтвор 

  • От зехтин и оцет 

Отлично домашно средство за почистване на кожени седалки на кола е разтвор, направен от четвърт чаша зехтин и половин чаша дестилиран бял оцет. Не е необходима водна основа за тази смес; просто изсипете двете съставки в бутилка със спрей и ги смесете заедно, като разклатите бутилката старателно. Напръскайте сместа върху кожените седалки и избършете с кърпа. Уверете се, че няма дупки в седалката, преди да започнете; течността може да проникне през тях и да причини трайно увреждане на кожата. Миризмата на оцет не трябва да се задържа твърде дълго, а добавянето на малко етерично масло определено ще я премахне.

  • От ленено масло и бял оцет 

Почистването на кожени седалки за кола с домакински продукти може да бъде наистина лесно, като се използват смес от две части ленено масло и една част бял оцет. Въпреки че почистващите свойства на оцета са известни, за лененото масло това не е точно така. Това е натурално масло, което се извлича от ленено семе и може да се използва за кондициониране на кожени седалки на кола с отлични резултати. Лененото масло може да действа като уплътнител за кожата, като по този начин я предпазва от плесен и я омекотява. Нанесете тази смес директно върху повърхността на седалката и използвайте кърпа или четка с мек косъм, за да изтъркате старателно. Използвайте нова, чиста кърпа, за да избършете излишния разтвор.

Избършете седалката с влажна кърпа 

Сега, когато седалките са чисти, можете да избършете почистващия разтвор. Започвайки с леко влажна кърпа, избършете излишния почистващ разтвор от седалките. Използването на влажна кърпа помага да се събере мръсотията, която може да сте пропуснали по време на почистването. 

Подсушете седалките с микрофибърна кърпа

След като завършите първоначалното си избърсване, можете да продължите със суха микрофибърна кърпа. Това помага за премахване на излишната влага от повърхността на седалката, което може да помогне за предотвратяване на натрупването на мухъл или плесен. Уверете се, че избърсвате седалките, докато изсъхнат напълно, за да предотвратите набръчкване или напукване. 

Нанесете балсам за кожа 

Добра идея е да продължите рутинното си почистване с балсам за кожа. Много производители на балсами често включват препоръка за това колко често да използвате техния продукт върху вашите седалки. Кондиционерът за кожа може да помогне за подобряване на дълготрайността, помагайки за предотвратяването на всякакви пукнатини, скъсвания или петна.

Коментирай