За дома

Трикове за почистване, които всяка майка трябва да знае

Винаги оставяйте нещата по местата им

28.09.2023г. / 05 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Периодът, в който сте си вкъщи и отглеждате децата си със сигурност е изпълнен с много забавни моменти – игри, смях… но и доста работа около поддържането на чистотата.

Времето е най-ценният капитал, който имате и вие знаете, че трябва да го „харчите“ разумно. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко хитринки, които ще ви улеснят в почистването. Ето ги и тях:

Използвайте прахосмукачка

Въпреки модерния начин на живот и всевъзможните джаджи, с които сме затрупани, във всеки дом ще се намери „добрата стара“ метла. Когато имате деца, със сигурност я използвате доста често, тъй като по пода има какво ли не. Вместо това обаче можете да използвате прахосмукачка. Тя ще събере дребните частици от пода, при това доста по-бързо. Можете дори да използвате модел без кабел, който ще ви улесни още повече.

Кои са най-мръсните места в кухнята

Почистете играчките

С времето играчките могат да се превърнат в истински развъдник на бактерии. Затова е добре да ги почиствате качествено през определен период. Плюшените играчки можете да поставите в торба за пране и да ги изперете в пералнята, а всички останали (дори и тези, които имат нужда от дезинфекция) да поставите в миялната машина.

Неща в дома, които е добре да не използвате след срока на годност

Почиствайте своевременно

Ако имате навика да почиствате дома си само по едно и също време на деня, рискувате той да се превърне в една малка джунгла. Вместо да изчаквате, почиствайте по-често. Например – след като децата са играли в една стая, нека приберат играчките си; можете да спестите време и като заредите миялната докато готвите или пък измиете използваните чинии веднага след вечеря.

Повърхности, които не бива да чистите с мокри кърпички

Включвайте децата в почистването

Абсолютна класика е да се опитате да свършите цялата домакинска работа, докато децата спят или пък са на ясла, градина и т. н. Така обаче рискувате да се претоварите. Ето защо научете децата си да ви помагат. Покажете им какво, къде и как трябва да приберат. Не се отчайвайте, ако правят всичко много бавно. Дайте им време. Можете дори да го направите под формата на игра, например: “Хайде да видим кой ще прибере най-бързо играчките си“.

9 хитрини за идеално чист дом

Изберете си песен за почистване

Нека това се превърне в нещо като ваш химн – който да ви събере и да даде сигнал за това, което предстои. Защо чистенето да е скучно? Направете го забавно! Нека цялото семейство си тананика любим рефрен. Така работата ще ви се стори по-лека и приятна.

Топ трикове за почистване, които научихме от професионалисти

Ароматизирайте допълнително прането

Ако искате да се чувствате наистина свежо у дома, ароматизирайте прането в сушилнята. Можете да направите това, като поставите суха лавандула в хартиени торбички и ги изгладите, докато са затворени. След това поставете билката в торбичка от плат и я сложете в сушилнята.

8 лесни трика домът ви да изглежда скъп и елегантен

Не оставяйте нещата, а ги приберете

Това е нещо, за което всички сме виновни! След като приключите с използването на нещо, опитайте се да устоите на желанието просто да го оставите, дори ако мислите, че ще го приберете после. Вместо това наистина го приберете! Ако събувате обувките си, но може да излезете отново по-късно, все пак ги поставете на стойката за обувки. Ако пък вземете кърпата, за да избършете ръцете си, не я оставяйте където ви падне, а я върнете на мястото ѝ.

Трикове за почистване с кислородна вода

Коментирай