За дома

5 начина да улесните почистването у дома

Изборът на добра прахосмукачка е ключов

20.03.2024г. / 08 31ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: Samsung.

Снимка: Samsung.

Почистването вкъщи може да е изключително досадна и времеемка задача, особено когато трябва да отделите половин почивен ден, за да може домът ви наистина да заблести. Добрата новина е, че вече имаме технологични решения, които да ни помагат в такива ситуации, правейки чистенето много по-лесно, по-бързо и ненатоварващо. Вече не е нужно да се борите с огромна и тежка прахосмукачка, чийто контейнер също е малко предизвикателство за почистване. Що се касае до добри, удобни и качествени решения, вече имаме чудесни опции.

В този ред на мисли, за да улесните максимално процеса, е важно да подберете достатъчно подходяща прахосмукачка според вашите нужди и желания. Какво трябва да имате предвид, когато подбирате модела:

1. Търсете максимално удобство

Със сигурност никой не обича старите и тромави прахосмукачки, които се придвижваха трудно, бяха тромави за маневриране между мебелите и се почистваха неприятно. Днес имаме изключително удобни безжични прахосмукачки като Bespoke Jet AI с All-in-one Clean Station на Samsung. Тя е едновременно лека и ергономична, а удобството идва и от телескопичната ѝ дръжка, която помага за достигане до по-недостъпни места. Тази дръжка има три степени според това какво ви е нужно. Самият корпус е лек, а това означава, че няма да натовари излишно китките ви. Ако разполагате с по-лека прахосмукачка, ще се движите по-лесно и безпроблемно у дома, така че помислете добре за този критерий.

Bespoke 1

2. Нужна ви е мощност

Някои домакини не обичат безжичните прахосмукачки, защото смятат, че не са достатъчно мощни. Истината е, че това отдавна не е така. При Bespoke Jet AI например има HexaJet мотор, разполагащ с иновативен дизайн, който оптимизира както въздушния поток, така и ефективността на уреда. Същевременно е защитен с 10-годишна гаранция и се върти на 132 хил. оборота в минута. Той осигурява до 730 W входна мощност и може да генерира до 280 W всмукателна мощ. Т. е. вторият показател, който трябва да гледате, е колко голяма е всмукателната мощност на прахосмукачката. В случая има високоефективна мултициклонна архитектура на филтъра Jet Cyclone. Тя осигурява оптимален път на движение на въздуха, като намалява загубата на тяга при всмукване. Ако прахосмукачката не е проектирана по подобен начин, шансът да работи достатъчно добре и да събира всичко излишно от пода, е малък. Samsung дори е заложила на четка Active Dual Brush, която има мека ролка за събиране на праха. За по-голямо улеснение има и светодиодна лампа, която помага за по-добрата видимост на праха. Предвидена е дори функция за премахване на косми от домашни любимци, наречена Pet Tool+.

3. Добре развит изкуствен интелект

Bespoke 2

Изкуственият интелект ще намира все повече място в уредите за дома. Както подсказва името на Bespoke Jet AI, тя също разполага с подобни функции и е пример за едно от първите устройства на пазара, които показват по-развити AI способности. За целта тя ползва режим, наречен AI Cleaning, който извършва анализ и класифицира типовете среда за почистване. Прахосмукачката може да разпознае каква подова настилка се опитвате да почистите. На база на тази информация тя решава каква мощност ѝ е нужна, съответно може да спести от батерията и да увеличи маневреността си спрямо различните четки, които използва.

Същевременно модерните прахосмукачки могат да ползват и гласови асистенти, както е тук. В случая устройството работи успешно с асистента на Samsung – Bixby.

4. Лесно почистване на самата прахосмукачка

Почистването на старите прахосмукачки с неприятни контейнери беше истинско изпитание за повечето домакинства. Но днес вече има удобен и хигиеничен начин за почистване на контейнера за прах. При Bespoke Jet AI това се случва чрез технологията Air Pulse. В случая Samsung е избрала да направи така, че да има ефективно изтегляне на праха и мръсотията от контейнера, а въртящият се циклонен филтър успява да премахне 99% от космите, разчитайки на технологията Air Spin Edge. Ако сте от хората, които държат изключително на чистотата, ще ви зарадва новината, че почистващата станция на този модел успява да улови 99,999% от финия прах и дори сама затваря капака на прахосмукачката. Самият контейнер може да се изпразни лесно и е изцяло миещ се.

Що се касае до заряда на безжичната прахосмукачка, това също е показател, който трябва да следите. При Bespoke Jet AI имате до 160 минути работа при минимално ниво на мощност с немоторизиран накрайник и използване на 2 батерии. Истината е, че това е напълно достатъчно, за да изчистите без прекъсвания дома си и без да се налага да зареждате временно прахосмукачката.

5. Колко важни са приставките

Bespoke3

Когато избирате прахосмукачка, задължително обърнете внимание на приставките ѝ. Колкото повече и по-разнообразни са те, толкова по-добре за вас. Така ще си гарантирате, че можете да достигнете и до по-недостъпните места в дома, включително зад дивани, тавани и други. В комплекта на Bespoke Jet AI например има както вече споменатия Pet Tool, така и различни видове четки като Active Dual Brush и Slim LED Brush+. Идеята е, че всяка от тях е подходяща при различни сценарии. Разбира се, присъстват добре познати по-малки приставки за различни повърхности, включително за почистване на мебели. Най-важното е да прецените добре от какви приставки имате нужда. Това ще ви насочи най-лесно към модела, който наистина би ви свършил работа.

На пазара вече има голямо разнообразие от устройства, а изборът става все по-труден. Това означава, че имате по-голям набор от критерии, които да следите, когато става дума за домашната прахосмукачка. Добрата новина е, че предвид всичко това, имате шанса да изберете модел, който наистина да пасва на вашия дом и на начина, по който поддържате хигиената в него.

Коментирай