Как да почистите кафемашината?

Почиствайте редовно уреда от котлен камък 

19.06.2024г. / 09 34ч.
Мария Василева
Почиствайте кафемашината редовно.Снимка: iStock

Почиствайте кафемашината редовно.Снимка: iStock

Малко са хората, които започват деня си с нещо друго, а не с чаша ароматно кафе. В следващите редове ще ви споделим как да почистите вашата кафемашина. Но първо да изясним нещо важно. Почистване на машината или премахване на котлен камък – каква е разликата?

За да получите възможно най-добрата напитка, важно е да почиствате кафемашината си ежедневно, както и периодично да премахвате котления камък.

Ежедневното почистване ви помага да се справите с пръски кафе, масла от кафе и други остатъци, които лесно се отстраняват с бързо изплакване или сапунена вода.

Отстраняването на котления камък премахва варовика, натрупан във вашата кафемашина, който се причинява от натрупването на калций, магнезий и други минерали, които влизат в състава на водата. Процесът на отстраняване на котлен камък може да включва почистване с оцет или специални таблетки за отстраняване на котлен камък.

Как да почистите кафемашината? 

Почистването на кафемашината е жизненоважно за страхотно вкусно кафе. За да го направите, ще са ви нужни само: нежен сапун, топла вода и мека кърпа. Използвайте влажна кърпа, за да избършете външната част на кафемашината.

Избърсвайте и дюзите всеки ден, за да премахнете пръските и остатъците от кафе.

Разбира се, не трябва да слагате кафемашината например в мивката. Проверете упътването на производителя, за да видите кои части на кафемашината трябва да се мият на ръка. Това обикновено включва повечето подвижни части, включително каната за кафе, капака, филтърната кошница, филтъра за многократна употреба и резервоара за вода. Ако не можете да измиете тези предмети веднага, изплакнете ги в топла вода и ги оставете да изсъхнат. Някои части може да са подходящи за миене в съдомиялна машина.

Можете да спестите малко време и ръчен труд, като просто ги поставите в горната кошница на съдомиялната машина за по-щателно почистване (около веднъж седмично). Оставете капака на резервоара и филтърната кошница отворени, за да помогнете на машината да изсъхне между употребите. Това може да помогне за предотвратяване на растежа на бактерии чрез намаляване на количеството влага вътре.

Как да премахвате котления камък от кафемашина с оцет? 

Отстраняването на котлен камък от кафемашина с оцет е лесен начин да поддържате машината си. С отстранени филтри и утайка, напълнете резервоара на машината до максимум, като използвате наполовина вода и наполовина бял дестилиран оцет. Пуснете цикъл на приготвяне или почистване, изпразнете каната и пуснете още 2-3 цикъла на приготвяне с прясна, хладка вода. Измийте гарафата и кошницата с гореща сапунена вода и изплакнете обилно. Оцетът е леко кисел, което му помага да разгражда натрупаните минерали във вашата кафемашина. Това е добро решение за домашни условия, когато нямате достъп до специализиран препарат за почистване на кафемашина.

Свързани статии

Колко често трябва да почиствате котления камък от кафемашината? 

Честотата на отстраняване на котления камък от вашата кафемашина зависи от твърдостта на водата във вашия регион и колко често я използвате. По принцип трябва да премахвате котления камък около веднъж месечно, ако правите кафе всеки ден. Ето няколко признака, за които можете да внимавате, за да определите кога е време да премахнете котления камък от вашата кафемашина: светлинният индикатор за почистване светва (отнася се само за избрани модели); прекомерно дълго време за приготвяне на кафе; необичайни звуци по време на цикъла на приготвяне на кафе; ако има бели остатъци по видимите части на кафемашината; ако ароматът на кафе не се усеща както преди.

Свързани статии

Коментирай