За дома

5 трика за лесно почистване на стъкла и прозорци

Често най-добрите решения са най-простите

22.04.2024г. / 15 34ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: AI

Снимка: AI

Почистването на стъкла и прозорци често не е сред любимите задачи на домакините. С подходящите методи и средства обаче, всеки може да стане експерт и лесно и бързо да превръща жилището си в място, блестящо от чистота.

Експертите от Newfresh.org ще споделят в следващите редове 5 трика, които ще превърнат почистването на стъкла и прозорци в по-лесна и ефективна задача, същевременно спестявайки много време и усилия.

1. Ефективни домашни средства

Често най-добрите решения са най-простите. Има няколко домашни средства, за които може да не очаквате, но е възможно да направят чудеса при почистването на стъклата и прозорците. Кои са те?

  • оцет – разтвор, съставен от вода и оцет в съотношение 1:1, може да премахне дори най-упоритите петна и да придаде изключителен блясък;
  • лимонов сок – лимоновият сок добавя допълнителен лъскав ефект и оставя приятен, свеж аромат;
  • сода за хляб – отлично средство за премахване на петна, трудни за почистване;
  • алкохол – разтвор от алкохол и вода почиства и същевременно дезинфекцира стъклата. Предимство е, че дори с едно измиване оставя стъклата чисти без следи.
  • пшеничено брашно – използването му, в комбинация с вода, създава разтвор, който предотвратява образуването на ивици и петна.

Тези средства са икономични и екологични, което ги прави идеален избор за ежедневието. За нанасянето им използвайте пулверизатор, а след това избършете с мека кърпа.

2. Методи за почистване отвън

Използването на удължени щеки с прикачен пулверизатор и кърпи за избърсване позволява да се почисти не само отвътре, но и отвън. Така може да се стигне до най-горната част на прозорците без рискови движения или необходимост от стълба.

3. Използване на професионални препарати

Когато подлагате прозорците на цялостно почистване, инвестирайте в професионален препарат за прозорци. Този тип продукти съдържат съставки, които предотвратяват натрупването на прах и мръсотия, като по този начин удължават периода на чистота в дома.

4. Предотвратяване на нежелани следи и ивици

Едно от най-големите предизвикателства при почистването на стъкла и прозорци е избягването на нежеланите следи и ивици, които може да останат след миенето.

Важно правило е да използвате точното количество разтвор за почистване – прекалено многото препарат може да бъде труден за премахване, докато твърде малкото такъв е неефективен срещу петната.

Важно е, за финално избърсване, да използвате меки, най-добре микрофибърни кърпи. Те не оставят влакна и са изключително ефективни за постигане на безупречен блясък.

Нужно е също така редовно да подменяте замърсените кърпи и за всяко стъкло да използвате нова, чиста вода, за да избегнете разнасянето на мръсотия от един прозорец на друг.

5. Избор на подходящо време за почистване

Изберете облачен, но не дъждовен ден. Високите температури може да изсушат препарата твърде бързо, без да ви дадат възможност да го оберете.

Също така, съветът на професионалистите е да се възползвате от ранните сутрешни или късните следобедни часове за почистване, когато слънчевите лъчи не създават отблясъци, които да затрудняват оценката на изпълнението.

Опитните специалисти прилагат техника на изчистване в два етапа – първоначално премахват грубата мръсотия с повече вода и след това полират повърхността до блясък с по-малко количество, заедно със специализиран препарат.

Последно, но не на последно място, експертите знаят значението на качествените уреди. Инвестицията в добро оборудване не само улеснява процеса, но и гарантира отлични резултати всеки път.

Коментирай
Свободно време