Празнична питка за 21 май – Св. св. Константин и Елена

19 май 2025 | 14:30 | Аз жената
Добави в любими
Празнична питка за Св. св. Константин и Елена.

На 21 май Православната църква почита паметта на св. св. равноапостоли Константин и Елена.

На този празник имен ден честват всички, които носят имената Константин, Костадин, Константинка, Костина, Коста, Костадина, Динко, Елена, Еленко, Елица, Елина, Елин. По традиция се прави курбан чорба и празнична пита. Днес ще ви предложим да приготвите домашна вкусна и ароматна питка.

Вита сусамена питка 

Продукти
Приготвяне

В купа разтворете маята с чаша и половина вода. Добавете брашното и солта и размесете меко тесто. При нужда добавете още малко вода.

Оставете да втаса за около 30-40 минути. Добавете малко брашно и омесете. Разделете на 6 или 8 равни топки.

Намажете тавичка с масло. Разточете всяка топка от тестото на кора с диаметър, колкото диаметърът на тавичката. Поставете разточените кори настрани, докато подготвите всички.

Разтопете на слаб огън маслото в купичка. Започнете с поставяне на първата кора в тавата, намажете обилно с масло, поставете втората, отново масло и така всички подготвени кори.

В средата на получената пита поставете чаша. С нож изрежете от чашата към края на питката към тавичката така, че да се получат ромбове.

Махнете чашата и навийте всяко ромбче, така че да се получи малка питка, с център, който не е нарязан. Намажете обилно с масло, отгоре с жълтък и поръсете със сусама.

Печете около 45-50 минути на 180 градуса. Извадете, поръсете с малко вода и оставете под кърпа питката да почива.

Добър апетит!

Автор: Баба Ценка

Опитайте още:

Снимка: iStock

Свързани статии

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай