3 летни салати с малко калории

Направете си пилешка салата „Фиеста“

06.06.2025г. / 11 36ч.
Мария Василева
3 летни салати с малко калории. Снимка: istock

3 летни салати с малко калории. Снимка: istock

На прага на най-топлия сезон през годината, всеки от нас малко или много се замисля за формата си и как ще посрещне лятото. Вместо да се фокусирате в броене на калории, опитайте да се храните разнообразно, добавяйки повече зеленчуци в менюто си. Вижте 3 нискокалорични салати, които ще ви помогнат да сте в топформа:

Салата Нисоаз

За нея ще ви трябва:

  • 250 г млади картофи, нарязани на четвъртинки 
  • 300 г пресен зелен фасул – изплакнат, почистен и бланширан 
  • 1 консерва риба тон 
  • ½ глава лук, нарязан на тънки резени 
  • ¼ чаша обезкостени маслини
  • ¼ чаша нарязан пресен магданоз 
  • 250 г микс от зелени салати 
  • 1 ч. л. лимонов винегрет 
  • 3 твърдо сварени яйца, нарязани на четвъртинки 
  • 3 домата, нарязани на тънки резени 
  • 4 филета от аншоа 
  • 1 чаена лъжица каперси

Кипнете голяма тенджера с подсолена вода; добавете картофите и гответе, докато омекнат, но останат твърди, около 15 минути. Отцедете и охладете. Смесете картофите, зеления фасул, рибата тон, лука, магданоза и маслините в голяма купа; охладете за 2 до 4 часа. Разбъркайте салатите с винегрет в купа за салата; отгоре сложете охладена картофена смес. Гарнирайте с яйца, домати, аншоа и каперси. 

Време за приготвяне: 30 минути 
Време за готвене: 15 минути
Допълнително време: 2 часа (за охлаждане)
Общо време: 2 часа и 45 минути
Порции: 4 

Хранителна информация на порция:

287 калории 
9 г мазнини 
35 г въглехидрати 
18 г протеини

Свързани статии

Пилешка салата „Фиеста“

За нея ще ви трябват:

  • 2 броя пилешки гърди без кожа и кости
  • 1 чаена лъжица подправка за пиле
  • 1 супена лъжица растително масло 
  • 1 консерва черен боб, изплакнат и отцеден 
  • 1 консерва царевица 
  •  ½ супена лъжица салца
  • 1 пакет микс от зелени салати 
  • 1 глава лук, нарязана 
  • 1 домат, нарязан 

Натъркайте пилешкото месо равномерно с 1/2 от подправката. Загрейте олиото в тиган на среден огън и гответе пилешкото месо 8 минути от всяка страна; оставете настрана. В голяма тенджера смесете боба, царевицата, салцата и другата половина от подправката. Загрейте на среден огън, докато се затопли. Пригответе салатата, като я разбъркате с лука и домата. Поръсете салатата с пилешко месо и овкусете със сместа от боб и царевица. 

Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 30 минути 
Общо време: 40 минути 
Порции: 4 

Хранителна информация за порция:

310 калории 
6 г мазнини 
42 г въглехидрати 
23 г протеини

Свързани статии

Мароканска салата от леща

За нея ще ви трябват:

  • ½ чаша суха леща
  • 1 ½ чаши вода 
  • 1 консерва нахут, отцеден 
  • 2 домата, нарязани 
  • 4 пера зелен лук, нарязан 
  • 2 смлени люти зелени чушки чили 
  • 1 зелена чушка, нарязана 
  • ½ жълта чушка, нарязана 
  • 1 червена чушка, нарязана 
  • сокът от 1 лайм 
  • 2 супени лъжици зехтин 
  • ¼ чаша нарязан пресен кориандър 
  • сол на вкус 

Сложете лещата и водата в тенджера. Оставете водата да заври, намалете котлона на слаб огън. Варете 30 минути или докато омекне. В средно голяма купа смесете лещата, нахута, доматите, зеления лук, зелените люти чушки, чушките, сока от лайм, зехтина, кориандъра и сол на вкус. Разбъркайте добре. Охладете за 20 минути. Сервирайте охладено. 

Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 30 минути 
Общо време: 60 минути 
Порции: 5

Хранителна информация за порция:

190 калории 
6 г мазнини 
28 г въглехидрати 
8 г протеини

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай