Разкошни летни гръцки рецепти за сувлаки и хумус

Питки с пилешко сувлаки

05.08.2025г. / 13 00ч.
Мария Василева
Опитайте да си направите сувлаки. Снимка: istock

Опитайте да си направите сувлаки. Снимка: istock

Ако обичате гръцката кухня, днес ще ви предложим да опитате две разкошни и много вкусни летни рецепти. Приготвят се бързо и са идеални за свежа лятна вечеря в гръцки стил.

Питки с пилешко сувлаки

За тях ще ви трябват:

  • 5 средни лимона, разделени на парчета 
  • 4 супени лъжици зехтин 
  • 4 скилидки чесън, смлени 
  • 2 чаени лъжички сушен риган 
  • 1/2 чаена лъжичка сол 
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер 
  • 900 г обезкостени пилешки гърди без кожа, нарязани на парчета 
  • 6 цели питки 
  • 1 кутия (225 г) охладен сос дзадзики 

По желание гарнитури: нарязани домати, нарязана краставица, нарязан червен лук и стръкчета пресен копър 

Разрежете 3 лимона напречно наполовина; изстискайте сока от лимоните. Прехвърлете сока в голяма купа или плитка чиния. Разбийте олиото, чесъна, ригана, солта и черния пипер. Добавете пилешкото месо; обърнете, за да се покрие. Охладете в хладилник за 1 час. Отцедете пилешкото месо, като изхвърлите маринатата.

Нарежете на тънки резени останалите 2 лимона. На 12 метални или дървени шишчета, редувайте резени пилешко месо и резени лимон. Печете, покрити, на среден огън (или ги запечете на 10 см от котлона), докато пилешкото месо престане да е розово, около 10 минути, като ги обръщате от време на време. Сервирайте с пита хляб, сос дзадзики и гарнитури по желание. 

Време за приготвяне 20 минути 
Време за готвене 10 минути 
Общо време за готвене: 30 минути 
Порции: 6

Свързани статии

Хумус от боб канелини

Необходими съставки:

  • 2 скилидки чесън, обелени 
  • 1 консерва бял канелини боб, изплакнат и отцеден 
  • 1/4 чаша тахан 
  • 3 супени лъжици лимонов сок 
  • 1-1/2 чаени лъжички смлян кимион 
  • 1/4 чаена лъжичка сол 
  • 1/4 чаена лъжичка смлян червен пипер на люспи 
  • 2 супени лъжици смлян пресен магданоз 

* Арабски хляб или лаваш; разнообразни пресни зеленчуци 

Сложете чесъна в кухненски робот; пасирайте. Добавете боба, тахана, лимоновия сок, кимиона, солта и пипера на люспи; миксирайте, докато се получи гладка смес. Прехвърлете в малка купа; разбъркайте с магданоза. Охладете. Сервирайте с плосък хляб и разнообразни пресни зеленчуци. 

Време за приготвяне: 5 минути 
Порции: 10 

Свързани статии

Коментирай