Опитайте да си направите сувлаки. Снимка: istock
Ако обичате гръцката кухня, днес ще ви предложим да опитате две разкошни и много вкусни летни рецепти. Приготвят се бързо и са идеални за свежа лятна вечеря в гръцки стил.
За тях ще ви трябват:
По желание гарнитури: нарязани домати, нарязана краставица, нарязан червен лук и стръкчета пресен копър
Разрежете 3 лимона напречно наполовина; изстискайте сока от лимоните. Прехвърлете сока в голяма купа или плитка чиния. Разбийте олиото, чесъна, ригана, солта и черния пипер. Добавете пилешкото месо; обърнете, за да се покрие. Охладете в хладилник за 1 час. Отцедете пилешкото месо, като изхвърлите маринатата.
Нарежете на тънки резени останалите 2 лимона. На 12 метални или дървени шишчета, редувайте резени пилешко месо и резени лимон. Печете, покрити, на среден огън (или ги запечете на 10 см от котлона), докато пилешкото месо престане да е розово, около 10 минути, като ги обръщате от време на време. Сервирайте с пита хляб, сос дзадзики и гарнитури по желание.
Време за приготвяне 20 минути
Време за готвене 10 минути
Общо време за готвене: 30 минути
Порции: 6
Необходими съставки:
* Арабски хляб или лаваш; разнообразни пресни зеленчуци
Сложете чесъна в кухненски робот; пасирайте. Добавете боба, тахана, лимоновия сок, кимиона, солта и пипера на люспи; миксирайте, докато се получи гладка смес. Прехвърлете в малка купа; разбъркайте с магданоза. Охладете. Сервирайте с плосък хляб и разнообразни пресни зеленчуци.
Време за приготвяне: 5 минути
Порции: 10