5 задължителни подправки от тефтера на баба

Кои билки и подправки трябва да са ни винаги подръка

30.09.2025г. / 16 23ч.
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Гозбите на баба са най-вкусни, нали? Всички обичаме рецептите от тефтера на баба, с дъх на детство и щастие. Сред съставките, които задължително присъстват в ястията на баба са подправките. Те придават вкуса, който обичаме и с който свързваме преживявания и спомени.

Да видим кои са тези подправки и ако ги нямаме вкъщи, добре е да си ги купим и да са ни винаги подръка за готвене, за чай или за аромат на детство.

Чубрица

Тази ароматна подправка е типична за българската кухня, затова не е изненада, че я слагаме на първо място в списъка.

С чубрица можем да приготвяме както постни манджи, така и месни гозби. Отива си прекрасно с пилешко, с леща, печива като соленки и хляб, боб, пица.

Свързани статии

Риган

Освен че е ароматна билка, риганът има и много полезни свойства за здравето. Той има природни антибиотични качества, като се бори дори и срещу стрептококови бактерии.

Риганът е билка, която се използва широко в нашата традиционна кухня.

Можете да го слагате в ястия с агнешко, свинско, говеждо, зелен фасул, домати, патладжан.

Свързани статии

Мащерка

Мащерката е чудесна билка с множество качества. Тя е полезна за здравето, защото съдържа невероятни микроелементи и вещества, подкрепящи функциите на организма в много отношения. Мащерката е много добро средство не само да подправите ястията си, но и да подобрите здравословното си състояние.

Може да я използвате за рецепти с говеждо месо, свинско, птиче, риба, сирене, яйца, моркови.

Свързани статии

Магданоз

Без магданоз пилешка супа не върви, както и много други ястия. Затова винаги трябва да имаме подръка магданоз у дома. Най-добре е да си замразим нарязан магданоз и дори когато нямаме свежа подправка у дома, да ползваме тази от фризера.

Магданоз можем да слагаме в ястия с говеждо, свинско, птиче, сирене, яйца. Магданозът е много подходящ за приготвяне на печива.

Свързани статии

Джоджен

Джодженът или mentha spicata е сред най-ароматните билки, типични за българската кухня. Свързваме джоджена най-често с вкусен постен боб или пък за любителите на месото – боб с наденица.

Но тази подправка може да използваме и за много други рецепти като салати с джоджен, питки, ястия с ориз, пататник, огретен с тиквички, предястия със сирене.

Свързани статии