Оставете месото да почине. Снимка: istock
Ако искате да впечатлите гостите си или любимия си човек, можете да приготвите нещо класическо – като любимия на всички стек. Но за да изгиднете тази рецепта на друго ниво, ще стрябва да се постараете. Вижте как да си приготвите стек в няколко лесни стъпки:
Изборът на страхотен стек може да изглежда очевиден, но има няколко неща, които трябва да имате предвид. Ако сте начинаещи в готвенето на стек, изберете безкостно парче. Търсете стек с дебелина поне 3,8 см, за да можете да „получите коричка“, като същевременно „достигнете вътрешната температура точно там, където искате да бъде“. Също така ще искате да се уверите, че избирате вид и разфасовка месо, които наистина ще ви харесат. Рибай и Ню Йорк стрип са класически избори, но рибай е много по-богат, докато стрипът е малко по-постен, но все пак осигурява пълен вкус на говеждо месо. Изберете месо от животни, хранени с трева, пред месо от животни, хранени със зърно. С толкова семпло ястие, успехът до голяма степен зависи от качеството на продукта, който използвате.
Добрият тиган е ключът към получаването на карамелизирана коричка на дъното на вашия стек. Голям метален тиган е подходящ, но чугуненият е още по-добър. Чугунът е идеален, защото осигурява равномерна топлина и също така задържа тази топлина: два фактора, които ще доведат до „красива“ коричка на вашия стек.
Независимо какъв тиган използвате, сложете го на средно силен огън и го загрейте много добре, преди да вземете стека. Олиото в тигана трябва да блести по повърхността, а месото трябва да цвърчи силно, когато се докосне до тигана, сигнализирайки за началото на фантастично запичане. Ако сложите стека в тигана и цвърченето звучи по-скоро като шепот, издърпайте го бързо и изчакайте тиганът да се загрее още малко.
Запичането на каквото и да е е майсторски клас по търпение. Устоявайте на желанието да докоснете стека поне четири минути. След това можете внимателно да повдигнете самия ръб с щипки и да го подгледате отдолу. Стекът трябва да е силно покафенял отдолу. Ако не е, оставете го да престои още една минута и го проверете отново. Не обръщайте, докато не сте сигурни, че сте постигнали перфектно запичане.
Ако готвите най-добрия стек в живота си, искате да му дадете любовта, която заслужава. Така че, за да се насладите на максималния вкус, препоръчително е да завършите стека си в последните няколко минути от готвенето, като го полеете с малко кафяво масло с чесън и билки. Според експертите: „Вкусът на маслото помага за подсилване на коричката“. За да започнете маслената баня, добавете голямо парче масло (минимум 2 супени лъжици) в тигана заедно с няколко счукани скилидки чесън и стрък билки (най-често мащерка).
Хванете дръжката на тигана с ръка с ръкавица за фурна, наклонете леко тигана към себе си и използвайте голяма лъжица за сервиране, за да разпределите маслото, което се събира на дъното на тигана, нагоре и върху стека. Ще се разпени малко и това е добре. Не спирайте да го мажете, докато стекът не заблести напълно.
Запичайте стека си между 125 и 130 градуса, така че да се запече до перфектните 135 градуса. Ако го обливате с кафява маслена баня, уверете се, че стекът се е затоплил около 120 градуса, преди да добавите маслото.
Това е от решаващо значение. Трябва да изчакате поне 10 минути, преди да нарежете стека си, след като го извадите от тигана. Според специалисти: „позволява на мускулните влакна да се отпуснат и соковете да се преразпределят в месото“. По този начин пържолата ще запази максимална влага и няма да излее най-добрия си вкус в чинията ви, когато я нарежете. Току-що сте сготвили най-добрата пържола в живота си: искате да можете да се насладите максимално на всяка хапка!