3 рецепти с пилешко, които ще приготвяте отново и отново тази есен

Добавете към режима си повече протеини с птиче месо

08.10.2025г. / 14 41ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

С идването на есента, не е чудно, че все по-често мечтаем за уютни, успокояващи ястия, които да приготвим, за да стоплим не само тялото, но и душата си. Вече е достатъчно хладно, за да включим фурната, без да „прегряваме“ цялата къща. Вижте няколко рецепти с пилешко, които ще обикнете през този сезон:

Запеканка с тиква и пилешко месо 

За нея ще ви трябват:

  • 2 чаши нарязана на кубчета тиква 
  • 2 пилешки гърди (нарязани на парчета) 
  • 1 супена лъжица зехтин 
  • 1 чаена лъжичка чесън на прах 
  • 1/2 чаена лъжичка канела 
  • сол и черен пипер 

Загрейте фурната до 190 градуса. Разбъркайте тиквата и пилешкото месо с олио, чесън на прах, канела, сол и черен пипер. Разпределете върху тава за печене и печете 30–35 минути или докато пилешкото се сготви и тиквата омекне. Сервирайте топло с киноа или ориз. 

Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 35 минути
Порции: 4 

Хранителна стойност (на порция):

Калории: 320 ккал
Протеини: 30 г 
Мазнини: 16 г 
Въглехидрати: 10 г 

Свързани статии

Запеканка с пилешко месо и див ориз 

За нея ще ви трябват:

  • 2 чаши сварено пилешко месо (настъргано) 
  • 2 чаши сварен див ориз 
  • 1 консерва крем супа от гъби 
  • 1/2 чаша прясно мляко 
  • 60 г настърган чедър 
  • сол и черен пипер 
  • броколи (по избор) 

Загрейте фурната до 190 градуса. В голяма купа смесете всички съставки. Изсипете в намазнена тава за печене и поръсете с още сирене, ако желаете. Печете без капак 30-40 минути, докато стане пухкаво и златисто. Можете да добавите броколи по желание. 

Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 45 минути
Порции: 6 

Хранителна стойност (на порция):

Калории: 285 ккал
Протеини: 12 г 
Мазнини: 18 г 
Въглехидрати: 16 г 

Свързани статии

Пиле с мед и чесън със сладки картофи

Необходими съставки

  • 4 пилешки бутчета 
  • 2 сладки картофа (нарязани на кубчета) 
  • 3 супени лъжици мед 
  • 2 скилидки чесън (смлени) 
  • 1 супена лъжица соев сос 
  • сол и черен пипер 

Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете пилешкото месо и сладките картофи в тава за печене. Смесете меда, чесъна, соевия сос, солта и черния пипер. Залейте пилешкото месо. Печете 35–40 минути или докато пилешкото се сготви, а сладките картофи омекнат. Добавете още сос при сервиране. 

Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 40 минути
Порции: 4 

Хранителна стойност (на порция):

Калории: 423 ккал
Протеини: 24 г 
Мазнини: 20 г 
Въглехидрати: 32 г

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай