Меню

Рецепти за 15 минути – 5 рецепти с 5 съставки

Когато искате нещо вкусно, но бързо приготвено

02.10.2025г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Рецепти за 15 минути е съвсем постижимо занимание. Снимка: istock

Рецепти за 15 минути е съвсем постижимо занимание. Снимка: istock

Нямате време за готвене, но ви се иска да си приготвите вкусна и лесна гозба след дългия работен ден? За щастие има много разнообразни начини да го направите. Рецепти за 15 минути е съвсем постижимо занимание. Бързите и лесни рецепти съвсем не означават да направите компромис с вкуса и ароматите.

Ще ви предложим няколко много лесни и бързи начина да спестите време в забързаното ежедневие, като приготвите прекрасни рецепти за ястия и то само с 5 съставки. 

Ето някои примерни рецепти за рецепти за 15 минути с 5 продукта, които ще улеснят живота ви: 

Равиоли с песто, спанак и домати

Съставки
1.    1 пакет равиоли
2.    60 г готово песто 
3.    250 г чери домати
4.    250 г бейби спанак
5.    2 с. л. зехтин

Приготвяне
1.    Сварете равиолите.
2.    Разбъркайте равиолите с пестото.
3.    Към тях добавете нарязаните на половини домати и спанака. 
4.    Поръсете със зехтин.

Скариди на тиган в масло

Съставки
1.    500 г скариди
2.    3 супени лъжици масло
3.    2 супени лъжици лимонов сок
4.    1 супена лъжица пресен магданоз, наситнен
5.    Сол и черен пипер на вкус 

Приготвяне:
1.    Разтопете маслото в сгорещен тиган на среден огън.
2.    Запържете скаридите в маслото до златисто.
3.    Поръсете с подправките, разбъркайте и сервирайте.

Свързани статии

Супа от скариди и кокос

Съставки
1.    300 г скариди
2.    350 мл кокосово мляко
3.    1 кубче зеленчуков бульон
4.    30 г пресен настърган джинджифил
5.    3 скилидки чесън

Приготвяне
1.    В тенджера на среден огън загрейте кокосовото мляко и бульона, докато се разтвори. 
2.    Намалете котлона и добавете джинджифила и чесъна. 
3.    Нека да врят така поне 15 минути на тих огън. 
4.    След това добавете скаридите, докато се сварят.

Сьомга с домати върху препечен хляб

Съставки
1.    200 г филе от пушена сьомга
2.    1 домат, нарязан на кръгове
3.    2 филийки пълнозърнест хляб
4.    1 чаена лъжица зехтин
5.    1 щипка подправки по избор

Свързани статии

Приготвяне
1.    Препечете хляба както намерите за добре.
2.    Намажете със зехтина.
3.    Подредете отгоре доматите и резените сьомга.
4.    Поръсете с микса подправки.

Пиле с лимонов аромат и масло в тиган

Съставки
1.    300 г пилешки гърди
2.    2 супени лъжици масло 
3.    Сокът от 1 лимон
4.    2 скилидки чесън, пресован
5.    Подправки по избор

Приготвяне
1.    Загрейте маслото в тиган на среден огън.
2.    Запържете нарязаното пилешко в тигана за няколко минути с обръщане и разбъркване. 
3.    След като добие леко златист загар, добавете чесъна и сока от лимон, за да направите бърз сос.
4.    Разбърквайте няколко минути, докато полученият сос започне да се изпарява и сгъстява леко. 
5.    Подправете с подправки по избор. 

Свързани статии

 
Съвети за здравословно хранене, които да съчетаете с тези рецепти

  • Следете размера на порциите. 
  • Бъдете внимателни преди всичко със зърнените храни и тези, които съдържат нишесте, за да избегнете несъзнателно преяждане или претоварване с излишни калории.
  • Дайте приоритет на зеленчуците: Добавете листни зеленчуци (задушени или сурови) към ястията за повече обем, засищане и ценни хранителни вещества с малко калории.
  • Не пропускайте да добавяте полезни протеини към порциите: риба, морски дарове, боб, постно нетлъсто месо или растителни протеини.
  • Използвайте здравословни мазнини: зехтин, ядки, семена, авокадо – но умерено.
  • Ограничете преработените сосове и захари: четете етикетите и бъдете съзнателни и прецизни към съставките, които консумирате, защото те имат голямо значение. 
  • Хидратирайте се добре: пийте повече вода или билкови чайове с храната (без добавени захари). Избягвайте подсладени напитки.
  • Овкусявайте умно: използвайте билки, подправки, лимон, оцет, чесън вместо силно солени готови подправки, сосове и винегрети.
  • Балансирайте храненията през деня: ако вечерята е лека и в малка порция, позволете си по-обилна закуска или обяд.

Свързани статии

Коментирай