Здраве и красота

Защо пълнеем и какво не бива да ядем?

03.10.2010г. / 13 14ч.
Мария Дуковска
Защо пълнеем и какво не бива да ядем?

Според последните стряскащи статистики, 60% от българите са с наднормено тегло. Децата ни тенденциозно растат по-пухкави и закръглени от вида, който ние имахме като деца. И не, това не е статия от типа "ние бяхме по-добре от децата днес". Но пък тази фраза заплашително се превръща в реален факт, защото децата днес ядат само т.нар. "фаст фууд", сиреч - пица на парче, дюнери, мазни бургери, бутерки, пълни с празни калории, от които се дебелее, но не засищат. Зеленчуците и плодовете все повече заприличват на мистична легенда за децата, които се мръщят дори при произнасянето на двете думи.

Ето кои са най-вредните и калорични храни, от които можем да лишим себе си и децата си спокойно, за да бъдем здрави и красиви:

1. Пица
Пицата на парче от години заля като вълна градските улици, павилионите по спирки и особено тези около училищата. Пицата не е никак лош вариант за обед или вечеря, но за разнообразие. Докато евтиното й предлагане я е превърнало в ежедневна част от живота ни. Едва ли е нужно да ви обяснявам колко много калории се съдържат в една пица и сравнително малко полезни хранителни вещества за организма ни.

2. Бутер баничка
Този тип закуска също завладя ежедневието ни. Наистина тези банички са невероятно вкусни, но за сметка на това ужасно калорични. Хапвайки си го редовно, рискуваме да загубим освен хубавата си фигура, и добрия здравен статус.

3. Бургери
Типичната американска закуска е вече част и от нашия дневен ред. Къде отидоха хубавите здравословни сандвичи, които майките ни правеха за закуска? Сега нямаме време за тях, а и за повечето деца е срамно да ядат домашна храна, за съжаление. И все пак, се забелязва известен прогрес в тази насока, благодарение на био магазините, които все се появяват в страната. Те наистина предлагат био и здравословна храна. Възползвайте се!

4. Сладкиши
Коя жена не обича сладко? Шоколад, сладкиши, вафли, бонбони, разнообразието е огромно. Но отражението, което прекалената консумация на сладко има върху нас, не е никак симпатично. Напротив, високо въглехидратните храни като сладките вредят на фигурата и на тялото ни. За предпочитане е да ги избягвайте. Прекрасен заместител на някоя вафла са 2 лъжици мед - сладко и много полезно!

5. Чипс и зрънчо
Чипсът и любимото зрънчо на децата ни е страховита комбинация от консерванти, въглехидрати и всякакви овкусители. Което на практика значи, че са изцяло изкуствен продукт, без естествени съставки в него. Консумацията на такъв тип храни може само да ни навреди. Ако успеете да научите детето си (а и себе си) да не ги консумира, тялото ви ще бъде изключително благодарно!


* * *
Лунна диета - октомври 2010
Диета и правилно хранене
Кога дебелеем най-много?
Коментирай