Здраве и красота

Мисията на жената през 2012

01.01.2012г. / 14 33ч.
Ивет Лолова
Мисията на жената през 2012

Ако не сте се замисляли или вече не сте го постигнали - мисията на жената през 2012 година е да изразява женските си качества в мъжкия свят на бизнеса и кариерата. Това е темата на разговора ми с психолога Милена Дикова - консултант по успешни връзки.

Жени в мъжки свят
Природата е създала два пола - мъжки и женски, но днес на нас, жените, ни е все по-трудно да бъдем жени. Често поради факта, че не познаваме женския аспект и женската енергия във философския смисъл в протовоположност на мъжката енергия. В модерния ни свят жените ставаме все по-мъжествени. Това от своя страна кара мъжете да се чувстват несигурни в мъжествеността си. Когато жената е женствена, мъжът съвсем естествно остава мъж до нея и двамата се чувстват много комфортно.

Днешната жена освен да бъде жена, трябва също да печели пари, да бъде понякога шеф, да бъде домакиня, т.е. тя се реализира във външния свят – нещо, което преди не е било възможно. Навлизайки в този мъжки свят, там работят мъжките правила. Там с женски качества не се успява.

Бягаме от човешката си природа
Колкото нашата цивилизация ни кара да избягваме природата, толкова повече ние страдаме. Например нашите тела са създадени да се движат – да орат, ловуват, тичат, скачат, катерят по дървета. Когато застанем пред компютрите по осем часа на ден, естествено телата ни започват да скърцат, появява се главоболие, неудовлетворение от живота. Често си казваме: "Не знам какво ми е, но ми е зле." Затова е добре да намерим начин да вкараме повече движение във всекидневието си - с гимнастика, танци или туризъм, например. Да дадем на тялото това, което иска, за което е създадено.

Бягаме от женската си природа
Ходим непрекъснато с панталони, носим торби, поемаме твърде много отговорности, конкурираме се в работата си с мъжете. Започваме да усещаме, че нещо в живота ни скърца и изпитваме неудовлетворение. Не знаем от къде точно идва, но то присъства осезаемо.

По мъжки в работата - по женски вкъщи
Ако сме мъжки настроени в работата си, а ние трябва да бъдем такива, за да успеем в този свят (светът на кариерата е мъжки свят), да намерим място, където можем да бъдем жени – където да се насладим на женствеността си, да се зарадваме на това да бъдем красиви.

Затова жената трябва да умее да балансира – да бъде в работата си като мъжете, а в личния си живот да бъде жена, защото когато е жена, мъжът до нея естествено се чувства мъж, той я уважава, привлечен е към към женското й излъчване и сексапил.

"В моята практика работя с много успели жени в професията си - разказва Милена. - Техният проблем е,
че те са научили мъжките качества, а са подтиснали женските. Понеже мъжките качества са им помогнали да постигнат успех в работата, те автоматично ги пренасят в личния живот, което е пълна катастрофа. Най-важното за жената днес е да балансира – кога да приложи мъжки качества и да ги има изградени у себе си, а не да казва, че това не е важно – да бъде силна, адекватна, целеустремена и т.н., но когато трябва, да може да прилага и женските качества – да бъде мека, да се остави да бъде водена, да остави мъжа да бъде лидер, да бъде нежна, да умее да комуникира добре – това е силата на женското."

Мисията на жената е да преживява женствеността си по всички възможни начини - облекло, грим, поведение, отношение, връзки, изкуство. Така ще даваме и ще получаваме повече радост от живота, ще правим себе си и хората около нас щастиливи, ще общуваме със себе си и с другите без вътрешни конфликти.

Снимка 1: Ивет Лолова
Снимка 2: Милена Дикова - личен архив


Прочетете още:




 

Коментирай