Здраве и красота

Здравословни храни за по-умни ученици

17.09.2012г. / 12 21ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Смятайки и пресмятайки какво е необходимо да купим за новата учебна година и какви средства да заделим за извънкласни занимания, като различни видове спорт или занимания с някакво изкуство – рисуване, музикален инструмент, не бива да забравяме, че в перото разходи, имаме и ежедневни харчове за храна на ученика. За майките това е най-сложното – отваряйки хладилника – първата мисъл е какво да сготвя – хем да го ядат децата, хем да е здравословно, хем да е вкусно... изискванията са много.

Когато пазаруваме трябва да мислим за храната, която ще приготвим, да е енергийна, здравословна и за тялото и за паметта.

Всички ще ви кажат, че най-важното е да има много протеини за закуска.

Прясно мляко – много деца му се мръщят, но когато се добави какао изведнъж се превръща в някаква съвсем различна, почти вълшебна напитка.
Яйца – най-добре да ги сварим и обелим от вечерта.
Сирене, извара, кашкавал – стават чудесни филийки с тези продукти.
Хляб – пълнозърнест.
Мюсли

Колкото и да повтаряме, че закуската е най-важното хранене за деня, всъщност за нея има най-малко време. Така че дори да искаме да направим палачинки, по-вероятно е да нямаме време. Може би перфектните майки успяват, другите отбиват номера с мюсли или сандвич.

Междинна закуска в училище.
Ябълки, банан, морков, портокал, мандарина, круша – това са плодове, които са лесни за носене.
Сини, зелени и тъмночервени – това са плодовете и зеленчуците, които подсилват паметта.

Лесно можем да приготвим по някой плод или зеленчук за междинна закуска в училище. За тях даже няма да ви трябва кутия за храна. Въпреки че е добре всичко да е опаковано, за да не се окаже, че цялата раница е омазана с размекнал се банан. А случвало ли ви се е да ви замирише на мухъл и най-накрая да видите, че в раницата на детето ви има няколко недоизядени закуски от преди месец?

Обядът е важен. И проблемен. Къде да обядват учениците ни? Най-естественото решение би било в училищния стол. Странно, какво не им е наред на тези столове, че децата ги отбягват? Да се надяваме, че новите разпоредби ще върнат децата и на чина и на масата в училище и ще започнат да обядват нещо различно от пици и хот-дог.

Ако искаме умен и здрав ученик, не бива да лишаваме детето си от ядки и риба. Повечето деца обичат ядките. Ако слагаме в раницата по едно пакетче сурови или печени ядки ще открием, че винаги са надлежно изядени. Това също е една добра закуска.

Предполагам, че всички са наясно какво трябва да е здравословното хранене на децата, но какво ядат на практика е по-интересно? Как се справяте с изхранването на вашите ученици?

 

Прочетете още:

Коментирай