Здраве и красота

Опасностите, които крие изправянето на косата

Струва ли си да изправяме перманентно косата си?

05.11.2012г. / 15 56ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

С течение на времето, пресата за коса се превърна в задължителен атрибут сред принадлежностите на много дами, девойки и... сравнително млади момичета. Като цяло изправянето на косата навлезе с твърди крачки в процеса на подготовка на външния ни вид.

Този факт ни дава повод за притеснение, защото според скорошни проучвания и изследвания се е установило, че кератинът – най-често използваният продукт за изправяне на косата, предизвиква редица усложнения и проблеми, в това число – раздразнения на кожата, изгаряния и косопад.

Стилистите са тези, които са обърнали внимание на тези странични ефекти и са на мнение, че както тяхното, така и здравето на клиентите им е застрашено, ако се продължи употребата на този продукт. Кератинът е основният химикал, който се използва при перманентното изправяне на косата. В него обаче се съдържа веществото „формол“, което е силно токсично и причина за всички неприятности.

Най-застрашени са професионалистите, които ежедневно извършват фризьорски процедури, сред които и изправяне на косата, и съответно са най-застрашени от опасностите, които крие кератинът.

Опасности, при това сериозни, защото токсикологичен анализ потвърдил, че формолът е канцерогенен. Не само съприкосновението с кожата, но и вдишването на това вещество могат да причинят здравословни усложнения, като във втория случай може вече да се говори за дихателни проблеми – бронхит, ларингит и алергии.

Свързани статии

След като са налице опасностите от перманентното изправяне на коса, замислете се – дали това е процедурата, на която искате да се подложите. Имайте предвид не само здравословната страна на нещата.

От естетическа гледна точка, къдриците са „аксесоар“, с който не много дами могат да се похвалят. Освен това – въпреки че резултатът е временен, пресата за коса се явява оптимален вариант за решение на проблема.

Коментирай
Здраве и красота