Здраве и красота

Малко мъка не вреди – кога можем без антидепресанти

Не е здравословно да сме винаги щастливи

07.12.2012г. / 10 54ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Гарантирано ли ни е щастието с една таблетка антидепресант?... През последните години все по-модерно стана да се говори и да се налага схващането, че ако не се чувстваме щастливи, просто трябва да глътнем едно хапче и спокойствието и увереността отново ще се върнат при нас. Не бива обаче да затваряме очи за това, че все по-често излизат и негативни резултати от научни изследвания върху антидепресантите. Те доказват страничните им ефекти и ги свързват с нежелани резултати от употребата им като наднормено тегло, намалено сексуално желание, лесна уморяемост и сънливост и дори... инсулт. За да не си мислим, че пътят към безметежното щастие минава през рецептата от лекаря, ето някои интересни виждания по проблема.

Свързани статии

1. Трябва ли да се чувстваме винаги щастливи? Не мислете, че тъгата е симптом на болест. Напротив, тя е напълно присъща на всяко човешко същество и в много случаи дори ни е от полза. Как бихме се справили, ако преживеем голяма загуба – на любим човек, брачен партньор или работата си? Тъгата е най-естествената реакция на човек, попаднал в такава ситуация.

2. Серотонинът ли е разковничето? Това е химикал, който се синтезира в мозъка и стомашно-чревния тракт – вещество с изключително важна роля за регулирането на процесите на съня, дишането и сърдечния ритъм на човека. Повечето антидепресанти спомагат за повишаване нивото на серотонин в организма. Последни изследвания обаче сочат, че хипоталамусът (част от главния мозък) също оказва влияние върху настроението и самочувствието ни. Знаем, че често депресията е тясно свързана с чувството за безпокойство, тревога и потиснатост. Всичко това са симптоми, които много успешно се повлияват от йога-практики и медитация. Обърнете се към тези мощни оръжия преди да посегнете към хапчетата.

3. Как преживяваме периодите на депресия? Всеки се чувства по различен начин. Някои приемат огромни количества храна и спят необичайно много. Други губят и съня и апетита си. Изводът е, че в период на депресия се преекспонират най-уязвимите индивидуални усещания на всеки пациент. Понякога това е сериозен проблем за личния ви лекар при поставянето на правилна диагноза. Затова е добре да се потърси и второ мнение от специалист-психиатър преди да се предприеме лечение. Както е опасно да се пренебрегне и да не се лекува депресията, така е потенциално опасно да се приемат лекарства, когато не е наложително.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Аз ( преди 11 години )
Дали е вярно, че серотонинът се синтезира и в стомашно-чревния тракт?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар