Здраве и красота

Алкохолната зависимост при мъжете и жените

Неправителствената организация за превенция на алкохолна зависимост „Лига на умерените“ стартира първата си кампания

06.12.2012г. / 17 20ч.
Аз жената
На снимката - д-р Мила Дукова

На снимката - д-р Мила Дукова

На 4 декември 2012 г. в Университетска Болница „Александровска“ – Клиника по психиатрия, София, се проведе официалното представяне на неправителствена организация за превенция на алкохолна зависимост – „Лига на умерените“. На събитието бе коментирано проучване „Тенденциите за прекомерна употреба на алкохол сред представители на социално значими професии“, както и началото на първата кампания на организацията – „Не изхвърляй живота си на боклука“.

Проучването е проведено през месец септември 2012 г. в цялата страна. Обхванатите респонденти са 1011 души от сфери като: държавна администрация, образование, финанси, правна система, медии и транспорт.

Свързани статии

Участие в събитието взеха:

Д-р Мила Дукова – Председател на Управителния съвет на „Лига на умерените“. Тя представи организацията, нейните цели и предстоящи проекти.

Проф. д-р Вихра Миланова – Национален консултант по психиатрия на Министерство на здравеопазването и Ръководител на Клиника по психиатрия към Александровска болница. Тя представи съвременни стандарти за лечение на алкохолната зависимост.

Д-р Александър Канчелов – Специалист по лечение на зависимости. Той представи данни по проблема с алкохолната зависимост в България и интерпретира проучването, реализирано от „Лига на умерените“ през месец септември 2012 г..

Според данни от проведеното проучване:

  • Рискова консумация има при близо 1/3 от мъжете и при 1/10 от жените.
  • Близо 35% от запитаните нямат ясен критерии какво е не рискова консумация на алкохол.
  • 91% от анкетираните не биха ограничили консумацията си на алкохол.
  • Повече от 50% от запитаните смятат, че проблемът с алкохолната зависимост се пренебрегва и неглижира.

За рискова консумация се смята пиенето на повече от пет питиета от 100 мл концентриран алкохол на седмица.

Като част от кампанията „Не изхвърляй живота си на боклука“ до края на годината в шест български града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен ще бъдат раздавани информационни материали, а веднага след новогодишните празници отново в тези градове ще бъдат брандирани кофи за смет с надпис „Не изхвърляй живота си на боклука“.

Коментирай