Здраве и красота

Преслава, Риана или Бетовен – как помага музиката във фитнеса

С музика във фитнеса правите чудеса

07.12.2012г. / 11 22ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Защо в спортните зали пускат музика на заниманията по аеробика, пилатес и йога, тае-бо и на фитнес уредите и ефективна ли ще бъде тренировката без нея? Според фитнес-инструкторите музикалният фон е важно и полезно допълнение към упражненията.

Вдига настроението

Музиката действа оптимистично и ободряващо.

Свързани статии

Бързата музика ускорява реакциите ни

За тенис на маса, аеробика, волейбол, баскетбол и др. е подходяща бързата и ритмична музика.

Увеличава издръжливостта

Докато се потите 5 минути на бягащата пътечка, слушайте със слушалки бърза музика. След това седнете на пейката и починете, като разпуснете с по-бавна мелодия.

Маратонско бягане

Някъде вече е традиция, като на Лондонския полумаратон, да се провежда под звуците на музика с умерено темпо – всеки си пуска любимите песни. Така че слушалките в ушите на хората, които тичат сутрин за здраве в парка, не са приумица, а необходимост.

Умората намалява

Според проведено изследване при слушане на музика по време на тренировка, умората се усеща с 10 % по-малко. Важно е ритъмът на музиката да съответства на вашия сърдечен ритъм. Затова преди тренировка прослушайте и изберете вашите любими парчета.

Концентрацията се увеличава

Музиката помага да се концентрирате върху тренировката, а не да въртите в главата си досадни и празни мисли. В този един час вие тренирате тялото си, усъвършенствате спортната си техника. Това време е само за вас, не за проблемите ви.

Увеличавате времето за тренировка

Постепенно увлечени от музиката може да увеличите времето за тренировка, тъй като чувствате умората по-слабо.

Релаксираща и балансираща музика за йога

При заниманията с йога и пилатес инструкторът задължително пуска специална релаксираща музика. Заедно с упражненията тя отпуска тялото, освобождава духа, изчиства ума, забравяте всички тревоги и страхове.

Коментирай
Свободно време