Здраве и красота

Вторият мозък в човешкото тяло

С какво друго мислим освен с главата си?

10.12.2012г. / 12 47ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Втори мозък? Не, не става въпрос за научна фантастика, а за научни изследвания. Какво имат предвид изследователите?

Единият е в главата, това всички го знаем, но другият се намира... в червата. Връзката между тези два центъра често ни създава проблеми. Нашият храносмилателен апарат е стерилен при раждането, но много бързо започва да се насища с бактерии, по-голямата част от тях са полезни или поне безвредни за тялото ни.

Свързани статии

Всеки от нас е преживявал появата на спазми в областта на корема, когато предстои излизане пред публика, отговорно представяне, или някакъв изпит. Това, обясняват специалистите по неврогастроентерология, е в следствие на директната връзка, която съществува между мозъка и червата ни и която става причина за появата на тревожност, депресия, язви, гастрит, дори болестта Паркинсон и тумори на червата. Всички тези изменения в организма винаги се познават по общите симптоми, които обрисуват психофизичната проблематика на човешкото тяло. Много интензивна е връзката между стреса и храносмилателната система. Доказано е че при 70% от пациентите с хронични гастроинтестинални проблеми, причината е преживян стрес в детска възраст.

Още причини да говорим за връзка между мозъка, корема и стомаха – някои антидепресанти провокират колики у 25% от пациентите. От друга страна присвиването в стомаха се дължи на повишаване на нивото на адреналин в кръвта, или на хормона на стреса – кортизол. Вторият ни мозък или така наречената ентерична нервна система разполага с високо ефективни програми за всеки етап от храносмилателния процес. Той е като една високотехнологична химическа лаборатория.

Неслучайно много народи имат изрази като „усещам с червата“, „пърхане на пеперуди в стомаха“. 90% от серотонина се намира в стомашно-чревния тракт, а останалите 10%-в човешкия мозък. Нека да припомним че серотонинът е основен нервотрансмитер, който отговаря за регулиране на настроенията, съня, сексуалността, агресивността и апетита.

Без съмнение това, което е добро за единия мозък, е добро и за другия. Например доказано добър ефект имат пробиотиците и пребиотиците, както върху червата, така и срещу хроничния стрес. Тези продукти човечеството е консумирало от векове, без да си дава сметка. Те се съдържат във ферментиралите продукти, такива като кисело зеле, кефир, кисело мляко, някои отлежали сирена.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )