Здраве и красота

Персоналът на солариумите ще бъде контролиран от европейски стандарт

Подготвя се евростандарт за персонала в соларните студия

02.01.2013г. / 08 19ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Европейската организация за стандартизация подготвя единен европейски стандарт за качеството на услугите в соларните студия. Това съобщиха от Българския институт за стандартизация.

Проектът на стандарта 16489 „Професионални услуги за придобиване на загар в соларни студия“ ще бъде в три части:

  • Изисквания по отношение на обучението на персонала, работещ в соларни студия.
  • Необходима квалификация и компетентност на консултанти, които предоставят соларни услуги.
  • Изисквания за предоставянето на соларни услуги.

Вече е готова първата част от стандарта prEN 16489-1 „Изисквания по отношение на обучението на персонала, работещ в соларни студия“. В момента документът е на етап „обществено допитване“ с краен срок за предоставяне на национални коментари и гласуване 27 февруари 2013 г.

През последните години качеството и безопасността на соларните апарати, без които подобни центрове не биха могли да работят, значително се подобри, особено след публикуването на европейския стандарт EN 60335-2-27. От друга страна безопасното използване на солариумите зависи от това как е предоставена самата услуга. От съществено значение е начинът, по който потенциалните клиенти са информирани за правилното използване на солариумите, като се вземат под внимание индивидуалните характеристики на всеки. Заедно с част 2, тази първа част на стандарта prEN 16489-1 „Изисквания по отношение на обучението на персонала, работещ в соларни студия“ имат за цел да подобрят информираността, защитеността и безопасността на клиенти на солариуми, като определят изисквания за обучение и придобиване на компетентност на служителите в соларните студия.

Коментирай