Здраве и красота

Хемороиди – начини за лечение и профилактика

Още информация за неприятното заболяване

05.04.2013г. / 12 31ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В последната ни статия за хемороидите разгледахме симптомите на заболяването. За жалост много от тях (най-вече кървенето) се срещат и при други болести на червата. Ако решите да се лекувате сами има риск да „замаскирате“ по-сериозно заболяване, да отложите лечението и да поставите под въпрос благоприятния му изход. За вярна диагноза разчитайте на специалист колоректален хирург. Той би могъл с помощта на специални изследвания да конкретизира вашия случай измежду няколко различни заболявания като: анални фисури, фистули, анални кондиломи, полипи, абцеси, рак на дебелото черво, както и хемороиди.

Свързани статии

Какво можем да очакваме, когато влезем в кабинета на специалиста? Надали има пациент, който да се чувства комфортно отивайки на подобен преглед, но медицинската наука и по-специално апаратурата и инструментариумът, който специалистите използват през последните години се развива и усъвършенства с много бързи темпове. Апаратите, които помагат за диагностиката са аноскоп и ректоскоп (те представляват осветени тръбички за оглеждане на аналния канал и правото черво). За по-обстоен преглед на дебелото черво се използва гъвкав сигмоидоскоп или колоноскоп. Не може да се твърди, че тези изследвания са напълно безболезнени, но със сигурност те позволяват диагностициране с голяма точност на заболяването и създават минимален дискомфорт на пациента.

Ако заключението на специалиста е: хемороиди, най-вероятно ще ви бъде предложено едно от следните лечения:

Лигиране – при този метод на лечение се прекъсва кръвоснабдяването на всеки хемороидален възел посредством еластично пръстенче (банд). Не се налага прилагане на упойка и процедурата е амбулаторна.

Инфраред или лазерна коагулация – при това лечение се използва термичен ефект от светлина с определен спектър, за да се спре кървенето. Също както при първия метод и този не налага хоспитализация.

Съществуват и други амбулаторни методи за лечение на хемороиди – замразяване, изгаряне, склерозиране, но горните два са се утвърдили като най-ефикасни и се прилагат най-често през последното десетилетие.

Разбира се не бива да забравяме, че само от нас зависи да избегнем всички тези неособено приятни процедури, като съблюдаваме няколко простички правила на хранене и физическа активност. Слагайте ежедневно в менюто си богати на целулоза храни – плодове, зеленчуци, овесени ядки и пийте повече течности – 1,5 до 2 литра на ден. Движете се! Ако нямате време за посещение на фитнес зала, ходете пеш или карайте велосипед, танцувайте или просто правете комбинация от любимите си упражнения всяка сутрин. Не е необходимо да сте лекар, за да знаете, че профилактиката е най- доброто лечение на всяко едно заболяване.

Коментирай
Свободно време