4 витамина за добро храносмилане

Поддържат здравето на червата

24.10.2025г. / 12 23ч.
Михаела Лазарова
4 витамина за добро храносмилане . Снимка: istock

4 витамина за добро храносмилане . Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между омега-3 мастни киселини, селен, магнезий и цинк? Това са едни от най-важните хранителни елементи за добро храносмилане. От продължителна стомашна болка до пристъпи на подуване на корема, гадене и други, признаците на храносмилателен дистрес са по-чести, отколкото предполагаме, отбелязва сайтът eatingwell.com.

Когато често страдаме от такива неразположения е важно да се консултираме със специалист. Докато пробиотиците и пребиотиците са известни с това, че играят важна роля в оптимизирането на здравето на червата, те не са единствените, които са важни за подобряване на баланса в храносмилателната система. Здравите черва изискват и добро балансирано меню, включващо адекватни количества витамини и минерали. 

Вижте 4 от най-важните за добро храносмилане. 

Витамин D

Знаем за този витамин, че е много важен за костите, доброто настроение и метаболизма. Витамин D е основно хранително вещество и е от голямо значение за поддържането на здрав стомашно-чревен тракт, споделят западни специалисти. Активната форма на витамин D помага за регулиране на функцията на имунната система, включително лимфоидната тъкан, свързана с червата, която е ключова за чревния имунен отговор. Дефицитът на витамин D може да повлияе негативно на червата, включително да наруши имунната функция и да увеличи възпалението, сочат изследвания. 

Освен приема му като хранителна добавка след консултация с лекар, важно е да добавим към менюто си храни, които го съдържат, отбелязват учените. Примери за такива, които са полезни за здравето са мазна риба, жълтъци, масло, говеждо месо, черен дроб, гъби и други. 

Свързани статии

Витамин А

Познат като витаминът за очно здраве, известно е, че витамин А. помага за растежа, възстановяването и поддържането на лигавицата на червата, която действа като бариера срещу вредни токсини и патогени. 

Витамин А също така подобрява имунната система, като засилва синтеза на имунни клетки, които поддържат червата здрави. Изследване от 2020 г., публикувано в Nutrients, споменава, че дефицитът на витамин А може значително да промени разнообразието на чревната микробиота, намалявайки полезните бактерии и увеличавайки вредните. Хубавото е, че витаминът се съдържа в храни като яйца, риба, черен дроб. 

Растителни храни като листни зеленчуци, сладки картофи, моркови и тиква съдържат бета-каротин, който тялото ви може да преобразува във витамин А.

Свързани статии

Витамин C

Витамин C е популярен заради ползите си за поддържане на добър имунитет. Но червата ни също разчитат на витамина, за да функционират по най-добрия начин. Витамин C играе ключова роля в стомашно-чревното здраве, като действа като антиоксидант и подпомага усвояването на хранителните вещества.

Той също така помага за синтеза на колаген, който насърчава здравето на чревната лигавица, сочат изследвания. Най-добрите източници на витамин са киви, гуава, папая, чушки, ягоди, броколи и портокали.

Витамини от група В

От тази група с полезни хранителни вещества, няколко се открояват със способността си да поддържат здравето на червата. Например витамин В1 е необходим за правилното функциониране на храносмилателната система, докато витамин В6 допринася за синтезирането на невротрансмитери, които регулират чревната дейност, споделят специалисти. Други витамини от група В, като В9 и В12, са от решаващо значение за формирането на здрави чревни клетки и предотвратяването на храносмилателни разстройства. 

Витамините от група В се съдържат в голямо разнообразие от храни, сред които пълнозърнести храни, ядки, гъби, листни зеленчуци, авокадо, яйца, риба, месо и млечни продукти.

Внимание! Тази статия има само информативен характер. При неразположения се допитайте до лекар. Преди прием на добавки отново се допитайте до вашия лекар. 

Свързани статии

Коментирай