Херпесът е често срещан проблем, причинен от два различни, но тясно свързани вируса – херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1) и херпес симплекс вирус тип 2 (HSV-2). И двете форми на херпес имат подобни симптоми и признаци. И двете могат да се появят в различни части на тялото.

Още по темата

Когато инфекцията е върху или около устата, тя се нарича устен херпес. Когато се появява херпес върху устните ни, усещаме неприятна болка и подуване, парене, сърбеж на мястото, където ще се появява. Следва появата на малки мехурчета, които обикновено се спукват.

Тези моменти са болезнени и е трудно да мием зъбите си, трудно се храним и пием течности. Не бива да пипате херпеса. Много хора го чоплят и след това се пипат на друго място по лицето или тялото. Така само ще го разнесете.

Избягвайте целувките и френската любов.

Често не разполагаме с мехлем, който да излекува херпеса. Затова има няколко трика, които могат да помогнат, в случай че не разполагаме с медикамент.

  • Билки

Херпесите на устата могат да бъдат лекувани чрез използването на билки и по-специално на градински чай или масло от чаено дърво. Сварете пакетче чай и го приложете върху херпеса като компрес за няколко минути. Не бива този компрес да е горещ.

Към получената отвара добавете малко джинджифил и пийте тази смес два пъти на ден. Маслото от чаено дърво може да го приложите върху засегнатото място и да го оставите да подейства.

  • Лед

Използвайте кубче лед, за да намалите болката. Ако приложите леда още в началото, това може да забави растежа на херпеса. Правете тази процедура през час.

  • Сол

Този метод е болезнен, но и ефикасен. Преди да са се спукали мехурчетата, сложете малко сол върху херпеса и оставете за около 5 минути да подейства, после изплакнете.

  • Паста за зъби

Повечето от вас може да са чували за този метод, той също помага, когато херпесът е в начален стадий. Поставете паста за зъби върху засегнатото място и оставете да подейства няколко минути.

Не поставяйте грим върху херпеса, за да го прикриете. Така ще влошите проблема. Винаги след като сте го пипали си измивайте ръцете.