Здраве и красота

Пъпешът подобрява настроението

Пъпешът – медената сладост на лятото

18.07.2013г. / 08 43ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

След като похапнахме диня, идва ред да опитаме и пъпеш. Той по нищо не отстъпва на динята, освен, че е по-лек. Хората, които не могат да носят тежко го предпочитат именно по тази причина. Минавайки покрай сергията, колкото и да ни се иска да вземем една голяма диня се възпираме, поради обема и тежината й, и си казваме – едно пъпешче все ще стигне за вечеря.

Свързани статии

Хоп, за вечеря ли казах, не ме слушайте, аз дори да го ям на вечеря, не биваше да си признавам – вредно е. Ужасно вредно е казват специалистите да ядеш плодове на вечеря. Вярно, че други пък включват в диетата. В крайна сметка в този свят сме затрупани с информация и най-важното е кого, защо и как слушаме. Наистина е интересно да поразмишляваме дали е по-добре да не знаем много неща и да живеем и да ядем каквото ни се иска, или пък да се ровим и да четем и да търсим всякаква, та дори и противоречива информация и на базата на нея да решаваме.

Първият вариант със сигурност е по-лесен, но кой ще ни държи по-дълго време здрави?

Така че пъпешче за закуска може и да е по-добрият вариант.

Казват, че без да е толкова сладък като шоколада, пъпешът подобрява настроението. На мен ми го подобрява само като си го представя – сладък, сочен и оранжев.

Той съдържа антиоксиданти и действа като успокоително против стреса, подобрява дейността на мозъчните клетки и обмяната на веществата.

Ако видите, че някои се е превъзбудил нещо и ви говори на въпреки, отрежете му едно парче пъпеш. Лично аз се съмнявам, че такива малки и еднократни дози ще помогнат, но всеки ден по едно парче може към края на лятото да го направи по-уравновесен човек.

Май всички ние имаме нужда от пъпеш. Но да не го превъзнасям, че ще кажат, че затова ми плащат търговците да хваля този онзи. Аз затова хваля и критикувам всички по малко, че да са квит по въпроса с безплатната реклама.

Пъпешът е богат на желязо, така че е идеален и в борбата с анемията. Полезен е също така и за сърдечносъдовата дейност, както и за жлезите с вътрешна секреция. Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, наред със зелените орехчета, опитайте и пъпешова терапия.

Семената на пъпеша пък са богати на цинк и според народната медицина са естествен афродизиак.

Пъпешът съдържа така наречените бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза. Подобрява перисталтиката на червата, което го прави идеален за разтоварващи дни.

Може да го използвате за прочистване по време на монодиета или по време на лунните фази. През това време ще подобрите работата на бъбреците, ще изчистите шлаката.

Смята се, че пъпешът може да се справи с изтласкването на камъните от бъбреците и пикочните канали.

Смята се, че може да облекчи дори болките в ставите.

Да реши проблемите ви с главоболието и мигрената. Както се казва като всяко друго творение на природата и пъпешът е полезен за човека.

Странно обаче защо същият човек предпочита синтетичните, измислени от самия него продукти, пред тези, които така и така си съществуват в природата и само може да се грижи за тях и да ги използва?

Коментирай