Здраве и красота

Как помага морелечението?

Защо отиваме на море?

05.08.2013г. / 12 50ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Всеки има своите причини да отиде на почивка, именно на море. Едни отиват, за да се видят с приятели, да плажуват, да купонясват до зори. Други търсят спокойствие и уединение, трети нещо си друго…

Но към всичко това или въпреки всичко това може да добавите и морелечението – съзнателно или не. Е, и тук е важно накъде ще наклонят везните – ако прекалявате с балконинга, алкохола, безсънието и други зловредни навици, то една седмица и в рая сигурно няма да подобрят състоянието ви.

Свързани статии

Какво точно е морелечието?

Да се възползвате от лечебния ефект на морския климат, морската вода, морския въздух и въобще всичко морско.

За какво може да ви помогне морето?

Морският въздух – той е с високо съдържание на озон, йод, бром… Всяко вдишване край морето действа благотворно на нервната система, укрепва имунната система и регулира обмяната на веществата. Да не забравяме, че там го няма градският прах. И само това е достатъчно, за да заведете детето си да подиша чист въздух. Друг е въпросът, че една – две седмици, дори месец не са достатъчни, за да преодолеят негативните тенденции. Но пък от друга страна е много повече, отколкото ако не отидем на чист въздух.

Морската вода – морската сол въздейства заздравяващо на кожата, всякакви малки кожни проблеми могат да се решат само отивайки на море. Тя нормализира кръвното налягане, подобрява работата на жлезите с вътрешна секреция, успокоява нервната система.

Морските вълни – те са естествен хидромасаж. Идеални за хора, които искат да отслабнат и да изградят добър релеф на тялото си. Може да се прави лека и здравословна гимнастика във водата - без да се преуморява човек може да постигне желаните положителни резултати.

Слънчевите лъчи – винаги пишем колко са вредни и какви ужасни болести могат да ни причинят, но и тук има една уговорка – ако ги използваме правилно, те само ще ни помогнат. Рано сутрин и по залез слънце спокойно можем да се наслаждаваме на слънцето.
 
Горещият пясък - Топлият, често горещ пясък прави страхотен масаж на стъпалата ви. Прави петите гледки като на бебе и дори може да се отървете от кокошите тръни, с които сте се борили безуспешно цяла година.

Таласотерапията  - да кажем и за нея, която е основната част от така нареченото морелечение, въпреки че  почти не се практикува – представлява прием на филтрирана морска вода, към която се добавя разтвор на морска сол /на 1 литър вода се добавя 1 чаена лъжичка морска сол/. Пие се по една чаша на гладно сутрин, обед и вечер. Смята се, че тази вода действа регулиращо на стомашната киселина и на червата.

Снимка: Getty Images

Инхалации с морска вода пък се препоръчват при алергии и хронични заболявания на дихателните пътища. И естествено на морския бряг са най-ефективни, защото там го няма градския прах и полените.

А България в това отношение има прекрасни морски курорти. Може да си правите калолечение, бани с гореща вода и други.

Морската шир – и най-неромантичният човек трябва да си признае, че това да се взираш в безкрайната морска шир, да търсиш тънката граница между водата и небето, действа отпускащо, отморяващо и те отнася в други по-добри светове. Какво му трябва на човек – къшей хляб и парче риба. И тогава осъзнава истинската стойност на нещата и разбира, че онези тълпи в големите градове, които постоянно викат, борят се, карат се… са жалки заблудени души, нямащи нищо общо с истинската същност на нещата.

Завръщането обаче в кюпа на цивилизацията вече действа много депресиращо. Затова хората казват да се насладим изцяло на мига, когато той ни зарежда позитивно.

Коментирай