Здраве и красота

Маски, които помагат при пърхот

За да се предпазите от пърхот, не бива да споделяте вашите гребени и четки с други хора

27.08.2013г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Красотата и здравината на косата зависят до голяма степен и от здравето на скалпа. На всеки се е случвало да има сърбящ и лющещ се скалп, в резултат на пърхут. Това е вид заболяване на кожата на главата. Белите и сухи люспи се отделят от него, което предизвиква диоскомфорт.

Свързани статии

Най-честите причини предизвикващи пърхот са:

  • себореен дерматит или себорея
  • лоша хигиена
  • стрес
  • заболявания като псориазис и екзема
  • суха кожа
  • използване на неподходяща  козметика
  • нездравословно хранене
  • метаболитни нарушения

Пърхотът рядко може да се окаже причина за плешивост или интензивна загуба на коса. Но е възможно себорейният дерматит да предизвика откъслечна плешивост. Често хората не обръщат внимание на състоянието на скалпа. Използват неподходяща козметика, която не лекува проблема, а само го прикрива.

Пазарът предлага натурална козметика, която успешно лекува пърхот без допълнително да дразни скалпа и в същото време осигурява защита. Това подсеща, че отново е добре да се доверите на силата на природата, когато искате да се справите с някой здравословен проблем като пърхота. Запишете си тези съвети, които наистина помагат. Много от тези съставки са включени към редица продукти от натуралната грижа.

Направете  паста от листа на билката тулси, амла на прах и малко вода. Нанесете върху скалпа за около половин час, след което измийте косата. Амлата прави косата по-лъскава и здрава и предотвратява появата на пърхот. Този плод е изключително богат на витамин С. Билката тулси има антисептично действие, използва се и във вид на чай, който засилва имунната система.

Направете маска от две супени лъжици масло от хохоба ( жожоба), към което добавете 3 чаени лъжички бергамотово масло. Тази маска се нанася на скалпа с масажни движения. Поставя се шапка за баня и се оставя да подейства около час, след което косата се измива с шампоан.

Паста от сминдух. Накиснете за една нощ семена от сминдух във вода. На сутринта те ще са набъбнали и омекнали. Направете ги на паста и ги нанесете за 40 минути върху скалпа. След това измийте с шампоан.

За да се предпазите от пърхот не бива да споделяте вашите гребени и четки с други хора. Пърхотът е заразен.

Ако страдате от пърхот и използвате шампоан за лечението на този проблем, не забравяйте всеки път след като сте измили косата си, да измивате и гребена/четката също с противопърхотен шампоан

Коментирай